SUOČAVANJE SA PROŠLOŠĆU: Tragedija Hirošime (VIDEO)

V. N.

17. 05. 2021. u 20:07

PREDAVANjE Danila Koprivice „Suočavanje s prošlošću; Dosije Hirošima" može se pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

 СУОЧАВАЊЕ СА ПРОШЛОШЋУ: Трагедија Хирошиме (ВИДЕО)

Foto: KCNS

Atomsko bombardovanje japanskih gradova Hirošime i Nagasakija dogodilo se 6. i 9. avgusta 1945. godine. Američki bombarderi izbacili su uranijumske bombe ogromnih razornih moći, nazvane „Mališa" i „Debeljko". To je bio prvi put u istoriji da je nuklearno oružje upotrebljeno u ratu. Stradao je veliki broj ljudi, a mnogi od preživelih su kasnije umirali ili još uvek umiru od posledica bombardovanja, kao što su rak i leukemija.

Kritičari atomskog bombardovanja tvrde da je Japan pokušavao da počne pregovore o kapitulaciji, ali su ih Amerikanci ignorisali. Umesto toga, upotrebili su atomsko naoružanje, najviše da bi zastrašili buduće neprijatelje – Sovjetski Savez.

Američki vojni generali Daglas Makartur i Dvajt Ajzenhauer bili su kritičari upotrebe atomskog oružja, kao i čuveni naučnik Albert Ajnštajn koji je najpre zastupao stav da atomsko naoružanje treba usavršiti pre nego što to nacisti učine, ali se predomislio i pokajao videvši pustoš i razaranja u Japanu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije