ČAST POBEDNICIMA NAD ZLOM FAŠIZMA: Nizom manifestacija u zemlji se obeležava 9. maj, centralna svečanost u Narodnom pozorištu

V. N.

09. 05. 2021. u 08:00

KONCERTOM ruskog hora "Turecki" na Trgu republike u Beogradu, i počasnom artiljerijskom paljbom sa Savske terase, u subotu je počelo obeležavanje Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu - 9. maj.

ЧАСТ ПОБЕДНИЦИМА НАД ЗЛОМ ФАШИЗМА: Низом манифестација у земљи се обележава 9. мај, централна свечаност у Народном позоришту

Cveće na spomenik oslobodiocima Beograda položio ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko / Foto Tanjug

Zajedno sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocan-Harčenkom, članovi hora "Turecki" položili su cveće u okviru spomen-kompleksa groblja oslobodilaca Beograda palih za slobodu.

Grad Beograd, Ruski dom u Beogradu i "Besmrtni puk" povodom proslave Dana pobede i obeležavanja 80 godina od početka Drugog svetskog rata, organizovaće i danas niz svečanosti. U devet sati na Trgu republike biće emitovan direktan prenos Parade pobede sa Crvenog trga u Moskvi, a u 13.30 položeni venci na spomen-ploču crvenoarmejcima.

Planirano je i obraćanje ministra i predsednika Fondacije "Besmrtni puk" Nenada Popovića, zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića, ambasadora Rusije Bocan-Harčenka i direktorke Ruskog doma u Beogradu Jevgenije Baranove. Nakon toga na Trgu republike biće održan koncert "Heroji žive", premijera ruskog ratnog filma "Podolski kadeti", a manifestacija će biti okončana svečanim vatrometom.

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, na Groblju oslobodilaca Beograda biće položeni venci i odata počast oslobodiocima srpske prestonice. U ceremoniji koju će predvoditi ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, učestvovaće i predstavnici Ministarstva odbrane, Grada Beograda, Subnora i ambasada Rusije, Ukrajine, Belorusije, Kazahstana i Azerbejdžana. Na Avali će biti položen venac kod Spomenika sovjetskim veteranima, a u 20 sati u Narodnom pozorištu održana svečana akademija.

Nastup ruskog hora "Turecki" na Trgu republike u Beogradu / Foto N. Skenderija

Dan pobede nad fašizmom čestitao je u subotu svom ruskog kolegi Sergeju Lavrovu, srpski šef diplomatije Nikola Selaković:

- Ruski narod i drugi narodi Sovjetskog Saveza su herojskom odbranom svoje otadžbine u Drugom svetskom ratu pobedili ne samo agresora, već i neprijatelja čitavog slobodnog čovečanstva. - Niko ne sme da ima sumnje da je ruski narod taj koji je na današnji dan zadao smrtni udarac najopasnijoj ideologiji i ubilačkoj mašineriji koju je svet ikada video.

Dodaje se da je srpski narod ponosan na svoju antifišastičku tradiciju i činjenicu da je tokom Drugog svetskog rata organizovao prvi i najmasovniji oružani gerilski otpor na okupiranim teritorijama, i da je na svaku pobedu velike Crvene armije gledao kao na sopstvenu pobedu. Selaković je istakao da će Srbija ostati čvrsto na pozicijama negovanja istine o Drugom svetskom ratu, a protiv pokušaja da se revizijom istorije umanji presudna i ključna uloga Sovjetskog Saveza i herojskog ruskog naroda u pobedi nad nacizmom.

Čestitke su i iz Rusije stigle u Srbiju i to predsedniku Narodne skupštine Ivici Dačiću, od šefa Državne dume federalne skupštine Ruske Federacije Vjačeslava Volodina.

DAN EVROPE

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić, na poziv šefa Delegacije Evropske unije ambasadora Sema Fabricija, prisustvovao je u subotu svečanom prijemu u Skupštini grada Beograda povodom proslave Dana Evrope. Kako je saopšteno iz Delegacije EU, zvanice su imale priliku da vide 3D video-projekciju na fasadi Skupštine grada - umetničku instalaciju studenata Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu i interaktivnu izložbu "Priče iz Srbije".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri