"VAKCINE BI TREBALO KOMBINOVATI": Doktor Šekler i tvorac Fajzera imaju isti stav

Tanjug

08. 05. 2021. u 13:19

NAGLI porast zaraze korona virusom u zemljama u razvoju, poput Indije, zbog relativne oskudice u ponudi vakcina, znači da će se pandemija širiti do sredine 2022. godine, izjavio je direktor nemačke kompanije Bajontek Ugur Šahin.

ВАКЦИНЕ БИ ТРЕБАЛО КОМБИНОВАТИ: Доктор Шеклер и творац Фајзера имају исти став

Foto: Printscreen/RTS

Zbog hitnosti, vlasti bi trebalo da razmotre mere kao što su mešanje i podudaranje vakcina različitih proizvođača, navode iz Bajonteka, koji sa američkim Fajzerom proizvodi vakcinu protiv korona virusa.

- Moramo obezbediti zaista visoke stope vakcinacije širom sveta. U suprotnom, niko neće biti siguran - rekao je Šahin i dodao da će pandemija prestati tek kad se "imunitet krda" ostvari širom sveta.

- Sredinom 2022. čak će i gusto naseljene regioni poput Indije postići visoku stopu vakcinacije i imuniteta krda - rekao je Šahin.

- Videćemo u sledećih 12 meseci kako sve veći broj industrijskih zemalja u razvoju i zemalja s niskim prihodima dostiže ovu vrstu imuniteta krda samo povećanjem proizvodnih kapaciteta trenutno postojećih proizvođača i dodavanjem novih proizvodnih lokacija - dodao je Šahin.

On je rekao da proširuju proizvodnju sa vise od 30 kompanija kako bi proizveli više vakcina za snabdevanje zemalja poput Indije.

- Mešanje i podudaranje različitih vrsta vakcina, uključujući kombinovanje onih zasnovanih na tehnologiji mRNA, kao što je Bajontekova, sa tzv. virusnim vektorskim vakcinama poput AstraZeneke, moglo bi biti potrebno da bi se okončala pandemija - rekla je Ozlem Tureči, suvlasnica kompanije Bajontek.

Isti stav ima i prof. dr Milanko Šekler sa Veterinarskog instituta u Kraljevu koji je prvi pročitao genom korona virusa. On smatra da bi davanjem različitih vakcina bile uspešno pokrivene mutacije zbog kojih se pandemija produžava.

- U veterini uvek kombinujemo nekoliko doza i nekoliko vakcina, jer se tako pokrivaju sve varijante i mutacije - objasnio je prof. Šekler.

- Garantujem da se u toj kombinaciji može napraviti bolja zaštita, jer je to iskustvo iz veterine. Imunitet je sličan, imuni sistem reaguje isto. Od opasnih zaraznih bolesti 75 odsto su isti za životinje i za ljude.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)