RAD OD KUĆE TRAJNO REŠENJE? Iako su mnogi već imuni na koronu, mnogi poslodavci ne razmišljaju o povratku radnika na posao

J. Ž. S.

06. 05. 2021. u 11:00

VIŠE od 60 odsto kompanija u našoj zemlji uvelo je u vreme vanrednog stanja rad od kuće kao privremenu ili stalnu meru barem za deo zaposlenih. Mnogi su u tom statusu ostali do danas, a kada će se vratiti u kancelarije još se ne zna.

РАД ОД КУЋЕ ТРАЈНО РЕШЕЊЕ? Иако су многи већ имуни на корону, многи послодавци не размишљају о повратку радника на посао

Ilustracija / Foto Depositphotos

Iako se epidemiološka situacija polako smiruje, a više od dva miliona građana je vakcinisano, o povratku na staro - još se ne razmišlja. Ministarstvo za rad čak i ne raspolaže podacima koliko je onih koji su kancelariju zamenili dnevnom sobom.

- Postoji zakonska mogućnost da se poslodavac i zaposleni sporazumeju da jedan period radnog vremena u okviru ugovorenog zaposleni radi od kuće. Zakonske odredbe koje uređuju ovaj način angažovanja mogu da se primene u svim slučajevima kada je to moguće i ukoliko to odgovara obema stranama - kažu u Ministarstvu. - Pitanje uslovljavanja radnika od strane poslodavaca vakcinacijom kako bi zadržali posao, odnosno vratili se na radna mesta, nije uređeno Zakonom o radu.

Podaci Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave ukazuju da oko trećina od ukupnog broja državnih službenika, ili oko 145.000 zaposlenih ne dolazi na rad u kancelariju.

S druge strane, prema istraživanju Međunarodne organizacije rada, petina zaposlenih želi da nastavi da radi od kuće, jer tako mogu duže da spavaju, dok isto toliko njih želi trajno da obavlja posao od kuće.

Rezultati pokazuju i da je 42 odsto anketiranih već "umorno od zuma", ali samo 14 procenata njih hoće da se vrati na rad u punom vremenu kad se pandemija završi.

- Zakon nije dovoljan da definiše obavljanje delatnosti u novim uslovima, a samim tim ni rad od kuće. To je više epidemiološka nego pravna mera. U javnom sektoru važila je preporuka koja je bila obavezujuća, a kada nema vanrednog stanja, onda nema ni preporuke - kaže advokat Milan Živković. - Nama je potreban strateški dokument koji će detaljnije regulisati ovu problematiku, ali i izmene Zakona o radu.

Dušan Vuković iz Saveza samostalnih sindikata Srbije smatra da ne bi trebalo uslovljavati ni ubrzavati povratak radnika u kancelarije svuda gde je to moguće.

- Određene delatnosti mogu da se rade od kuće i ako sistem dobro funkcioniše i radni zadaci se ispunjavaju trebalo bi nastaviti - kaže naš sagovornik. - Vakcinisanje ni u kom slučaju ne sme da bude uslov da se radnici vraćaju na radno mesto, pošto mnogi ne smeju ili ne žele da prime vakcinu.

Želju da se vrate u kancelarije većinom imaju zaposleni u prodaji, korisničkoj podršci, ljudskim resursima, pravnom sektoru... U kancelarijama su i dalje najmanje zaposleni u IT sektoru. Iz ugla poslodavca, dobra strana rada od kuće su manji troškovi, ali minus je gubitak kreativnosti i timske povezanosti.

PIDžAMA BOLjA OD ODELA

ISTRAŽIVANjE Međunarodne organizacije rada pokazalo je da radnicima odgovara fleksibilnije radno vreme, što je po meri trećine ispitanih. Petina zaposlenih želi da nastavi da radi na daljinu, jer tako mogu duže da spavaju, a 15 odsto podržava ovu meru jer mogu ležernije da se oblače. Čavrljanje s kolegama je ono što im najviše nedostaje iz kancelarijskog života kod 43 odsto zaposlenih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju