ISTORIJSKI DODATAK - RASNI ZAKONI ZA MASOVNU SMRT: Prve stranice mračne ustaške knjige otvorene odmah posle okupacije Jugoslavije

Slobodan Kljakić

28. 04. 2021. u 17:14

PLAN IZ SIJENE bio je nesumnjivo poznat i nemačkim nacistima, utoliko pre što je bio u saglasnosti s Hitlerovim projekcijama za uništenje Jugoslavije i srpskog naroda u "najkraćem roku", pošto je potvrđena vest o vojnom prevratu u Beogradu 27. marta 1941. godine.

ИСТОРИЈСКИ ДОДАТАК - РАСНИ ЗАКОНИ ЗА МАСОВНУ СМРТ: Прве странице мрачне усташке књиге отворене одмах после окупације Југославије

Deca u logoru u Sisku / Arhiva

Nekoliko meseci pre toga, nacistički agent Šiler, imao je zanimljiv sastanak u beogradskom hotelu "Mažestik" 19. novembra 1940. godine. Ovaj obaveštajac Abvera, vojne obaveštajne službe Trećeg rajha, susreo se ni sa kim drugim nego sa Uglješom Popovićem, šefom servisa tajne vojno-obaveštajne službe u Kraljevini Jugosalviji. Ne znajući s kim, u stvari, razgovara, a uveren da pred sobom ima nekog hrvatskog predstavnika, Šiler je Popoviću rekao: "Vi Hrvati i ostali koji su dokazali da su osvedočeni prijatelji Trećeg rajha uživaćete samostalnost i slobodu u svojoj nezavisnoj i slobodnoj državi, a Srbi će biti podjarmljeni duže vreme no što su bili pod Turcima. Sve što ne izgine, otpremićemo u ropstvo i na prisilan rad". Šiler je još rekao kako Nemačka namerava da hrvatske i bugarske jedinice upotrebi u okupaciji Srbije.

U to vreme, vlada Cvetković-Maček je vodila prijateljsku politiku prema nacističkoj Nemačkoj i fašističkoj Italiji, što je i dovelo do pristupanja Trojnom paktu 25. marta, a onda i do puča 27. marta 1941. godine.

Načelnik Glavnog štaba, general Petar Kosić, bagatelisao je saznanja do kojih je došao Uglješa Popović, što su učinili i tada vodeći srpski političari, ukoliko im je Kosić uopšte i preneo poruku šefa servisa tajne vojne obaveštajne službe.

NA DRUGOJ STRANI, pripreme obavljene pre napada na Jugoslaviju 6. aprila 1941. godine, odmah pošto je proglašena Nezavisna Država Hrvatska, a u čemu je veliku ulogu imao Vlatko Maček, organizovanjem od 1932. godine paravojnih formacija HSS - "Hrvatske seljačke zaštite" i "Hrvatske građanske zaštite" - omogućile su da "zaštitari" odmah krenu u akciju i pripreme teren za dolazak Ante Pavelića iz emigracije 15. aprila. Istog dana, osnovan je koncentracioni logor "Danica" kod Koprivnice, u krugu i objektima istoimene fabrike hemijskih proizvoda.

Posle samo dva dana, 17. aprila, kada je jugoslovenska vojska potpisala predaju, ustaše su osnovale tzv. izvanredne narodne sudove, s ciljem ozakonjenja pljačke srpske i jugoslovenske imovine i zaštite onih koji pljačke organizuju i u njima učestvuju. Predratni hrvatski komunista Šime Balen, u leto 1980. izneo je sažeto šta su ovi sudovi značili: "Dovoljno je bilo da koji ustaša poželi kakvu židovsku ili srpsku radnju, pa da vlasnika optuži zbog 'sabotaže' i izvede pred sud gde je odmah bio proglašen veleizdajnikom i streljan a radnja dodeljena tome ustaši... Hiljade nevinih ljudi - samo zato što su rođeni u pravoslavnoj ili židovskoj veri, ili što nisu bili ustaše - postreljano je i pobijeno bez ikakvog razloga! Tako je Pavelić već prvih dana uveo krvavu strahovladu kakve ne poznaje historija hrvatskog naroda a ni drugih naroda".

UBRZO ĆE BITI formirani i ustaški "pokretni preki sudovi", sejući sve masovniju smrt. Stupili su na snagu rasni zakoni. "Progovorit će ustaški bodež i samokres", pisao je Pavelić u emigraciji, a sada je kucnuo čas da realizuje tu svoju brutalnu pretnju.

Šta je to značilo pokazaće tragedija slavonskog sela Gudovac 28. aprila 1941, kada su ustaše i "zaštitari" poubijali 192 Srba. U koncentracioni logor "Danica" je sutradan saterano 506 Srba pohapšenih u selima iz kotara Grubišno polje, po nalogu zloglasnog Dide Kvaternika. Uhapšeni su pod optužbom da su "četnici" i da spremaju ustanak za Đurđevdan. Ubrzo će ustaše u logor početi da dovode i Jevreje.

Krajem oktobra i početkom novembra 1991. godine HDZ-ovska vlast Franje Tuđmana pokrenula je genocidnu akciju etničkog čišćenja teritorije na tom istom području, Grubišnom polju, Požeškoj kotlini i u Moslavini. Naredba Kriznog štaba opštine Slavonska Požega od 29. oktobra pokazuje da je akcija prikrivena formulacijom o navodnoj evakuaciji stanovništva. U stvari, Srbi iz ovih područja, morali su da beže pred jakim paravojnim formacijama Hrvatske. "Evakuacija" Srba iz 25 sela, prema naredbi, morala je da se obavi u roku od 48 sati.

Pola veka ranije, 27. aprila, dan pre pokolja u Gudovcu, sa katoličkih predikaonica širom NDH čitano je pastirsko pismo Alojzija Stepinca kojim je pozvao kler i vernike da "sarađuju sa vođom" Antom Pavelićem. Nadbiskup se s njim susreo već 16. aprila, kada mu je poglavnik saopštio da "neće biti tolerantan prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi".

Prve stranice najmračnije knjige ustaškog genocida bile su otvorene. Šta će to značiti moglo se naslutiti još 1927. godine kada je u jednoj izjavi sažeo rasističku i genocidnu platformu sa koje će tokom rata krenuti u uništenje pravoslavnih Srba:

"Kako bi mogla Hrvatska - puna zapadne kulture, latinske kulture i germanske kulture, italijanske humanističke kulture i germanskog romantizma - ići zajedno s pravoslavnim, grubim, divljim i okrutnim Srbinom?"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!