ULOGA PREDSEDNIKA VILSONA U STVARANJU JUGOSLAVIJE: Predavanje Srđana Graovca na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada (VIDEO)

V. N.

22. 04. 2021. u 21:14

PREDAVANjE Srđana Graovca na temu „Stvaranje Jugoslavije – Vudro Vilson i Versajski mir" može se pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

УЛОГА ПРЕДСЕДНИКА ВИЛСОНА У СТВАРАЊУ ЈУГОСЛАВИЈЕ: Предавање Срђана Граовца на Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада (ВИДЕО)

Foto: KCNS

Tomas Vudro Vilson rođen 28. decembra 1856. godine, a preminuo 3. februara 1924. Godine. Bio je 28. predsednik SAD u periodu od 4. marta 1913. do 3. marta 1921. godine, tačnije za vreme trajanja Prvog svetskog rata.

Ulaskom Sjedinjenih Američkih Država u Prvi svetski rat na strani Sila Antante 1917. godine, predsednik Vudro Vilson napravio je do tada nezamisliv iskorak u spoljnoj politici svoje zemlje i otvoreno se umešao u evropske političke tokove, smatrajući da je to za dobrobit čovečanstva.

U trenutku kada SAD ulazi u rat, predsednik je imao neiscrpne ekonomske i vojne potencijale dovoljne da odluče ishod rata. Vilson je imao inovativne političke ideje zasnovane na moralnim pricipima koje garantuju ista prava svakome, i jačim i slabijim.

Posle proboja Solunskog fronta 1918, dolazi do raspada austrougarskog sistema i Srbija u najvećoj meri zauzima granice u tada zajedničkoj državi Srba, Hrvata i Slovenaca.

Na Pariskoj mirovnoj konferenciji Vudro Vilson se pojavio sa svojom delegacijom od 150 ljudi, mahom naučnika, koji su posle raspada Austrougarske prihvatili njegovo stanovište o stvaranju Jugoslavije. Njegova uloga u stvaranju Jugoslavije kao države Južnih Slovena tom prilikom postaje prepoznatljiva, a on postaje odlučujući politički činilac koji je to ujedinjenje i omogućio.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KLIMATSKE PROMENE I OTAPANJE LEDNIKA: Kako spasti skijališta od nestanka