TROJE U BORBI ZA REKTORSKO ZVANJE: Ko će na majskim izborima konkurisati za čelna mesta Univerziteta u Beogradu

Lj. Begenišić

06. 04. 2021. u 09:11

AKTUELNA rektorka prof. dr Ivanka Popović, prof. dr Vladan Đokić, dekan Arhitektonskog fakulteta, i prof. dr Aleksandar Lipkovski, profesor Matematičkog fakulteta, kandidati su za rektora Univerziteta u Beogradu - saznaju "Novosti".

ТРОЈЕ У БОРБИ ЗА РЕКТОРСКО ЗВАЊЕ: Ко ће на мајским изборима конкурисати за челна места Универзитета у Београду

Ivanka Popović, Vladan Đokić i Aleksandar Lipkovski

Komisija za izbor u utorak bi trebalo da zaključi listu sa imenima kandidata za rektora i prorektore i dostavi ih fakultetima.

- Tačno je da sam se ponovo kandidovala. Verujem da će biti više kandidata za prorektore, a najvažnije je da oformimo optimalan tim - kaže za "Novosti" rektorka Ivanka Popović.

Kao jedan od kandidata pominjao se i dekan Ekonomskog fakulteta prof. dr Branislav Boričić. Međutim, on nije želeo da se kandiduje zbog, kako objašnjava za naš list, kontroverzi oko Autentičnog tumačenja Zakona o visokom obrazovanju, koje je nedavno usvojila Narodna skupština, a koje se odnosi na nastavnike koji su po navršetku 65 godina života imali prestanak radnog staža.

- Mada nisam imao taj prestanak, nisam želeo da se kandidujem za mesto rektora, iako je to tumačenje doneto nakon donošenja Odluke o raspisivanju izbora za rektore i prorektore - kaže Boričić. - Dakle, utakmica je počela, a onda su počela i pravila igre da se menjaju.

On naglašava da će se svakako kandidovati za prorektora, jer, kako kaže, vidi veliki prostor za unapređenje rada Univerziteta u mnogim domenima njegovog rada i društvenog delovanja.

U sadašnjem timu rektorke Popović prorektori su profesori: za nastavu Petar Bulat sa Medicinskog fakulteta, za međunarodnu saradnju Nenad Zrnić sa Mašinskog fakulteta, za finansije Gordana Ilić Popov sa Pravnog fakulteta i za nauku Petar Marin sa Biološkog fakulteta.

Kako saznajemo, u timu koji je oformio prof. Đokić kandidati za prorektore su dekan Ekonomskog fakulteta prof. dr Branislav Boričić, dekan Šumarskog fakulteta Ratko Ristić, dekan Geografskog fakulteta Dejan Filipović i bivša dekanka Farmaceutskog fakulteta Zorica Vujić.

Po proceduri, kandidatima podršku najpre treba da daju matični fakulteti, a onda predlozi idu na Senat BU. Nakon toga predlozi idu Savetu Univerziteta koji izbornu sednicu treba da održi 25. maja. Na njoj će biti izabrano novo rukovodstvo Univerziteta u Beogradu u naredne tri godine. Inače, Ivanka Popović nalazi se na čelu Univerziteta u Beogradu od 2018, a mandat joj ističe 1. oktobra ove godine.

ZAMENA TEZA PROFESORKE POPOVIĆ

PROFESORKA Ekonomskog fakulteta Danica Popović pokrenula je protiv dekana Boričića postupak pred Etičkim odborom Univerziteta zbog odluke da joj se izrekne javna opomena za neakademsko ponašanje. Ona je sankcionisana zbog utvrđenog preuzimanja i potpisivanja oko 120 stranica teksta pokojnog profesora.

- Njena prijava pokazuje kako se zamenom teze i napadima želi prikriti gorka istina da je potpisala tuđi tekst i za njega uzela autorski honorar - kaže Boričić. - Ne treba zanemariti ni činjenicu da podnošenje ove prijave koincidira sa glasinama o mojoj kandidaturi za rektora, jer je "moralna nepodobnost" sada postala bič u disciplinovanju neposlušnih dekana na Univerzitetu. Što se tiče same prijave, ne vidim nijednu ozbiljnu optužbu na račun moga rada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!