STEPINAC JE ZLOČINAC JER JE SVOJE GREHE OPRAVDAVAO: Predavanje katoličkog teologa i istoričara Gorana Šarića na Jutjub kanalu KCNS (VIDEO)

V.N.

01. 04. 2021. u 22:31

PREDAVANjE katoličkog teologa i istoričara Gorana Šarića na temu „Alojzije Stepinac – svetac ili zločinac?" može se pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

СТЕПИНАЦ ЈЕ ЗЛОЧИНАЦ ЈЕР ЈЕ СВОЈЕ ГРЕХЕ ОПРАВДАВАО: Предавање католичког теолога и историчара Горана Шарића на Jутјуб каналу КЦНС (ВИДЕО)

Foto: KCNS

- Alojzije Stepinac bio je zagrebački nadbiskup i kardinal, odlikovan od strane Ante Pavelića najvišim državnim priznanjima. Po završetku Drugog svetskog rata jugoslovenski sud ga je proglasio ratnim zločincem zbog saradnje s ustašama, te je posle suđenja ostatak života proveo najpre u zatvoru, a potom u kućnom pritvoru gde je i preminuo, naglasio je Šarić.

Zalažući se za opstanak NDH, Stepinac se posle rata opirao novoj komunističkoj vlasti. Optužen je za ratne zločine i saradnju s neprijateljem s kojim je održavao izuzetno srdačne odnose, ponajviše s nemačkim i italijanskim okupacionim vlastima.

Žustro je podržavao ustaški pokret, te je proglašen ustaškim vojnim vikarom. Još pre samog rata tvrdio je da je hrvatsko stanovništvo u Zagrebu žrtva velikosrpske hegemonije. Bio je srbofob, mrzeo je islam, protestantizam i Jevreje, ustvrdio je na predavanju Šarić.

Osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 16 godina, a nakon samo 5 godina mu je kazna preinačena na kućni pritvor u rodnom Krašiću na Žumberku.

- A, zašto je Stepinac zločinac? On je svoje grehe opravdavao i nije osećao kajanje. Zato je zločinac – istakao je Šarić, pominjući i slučajnost da je tokom zemljotresa u Zagrebu prošle godine stradala upravo crkva u Palmotićevoj u kojoj su se redovno održavale mise Paveliću i Stepincu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

DRAGULJ SA OBALE DRINE: Mali Zvornik nudi posetiocima svestranu turističku ponudu