DA SE ZLOČIN I ŽRTVE NIKADA NE ZABORAVE: U Kikindi obeležena godišnjica NATO agresije na našu zemlju

Рада Шегрт
Rada Šegrt

24. 03. 2021. u 15:37

POLAGANjEM venaca na spomenik "Tuga" u centru grada, u Kikindi je u sredu obeležen 24. mart, Dan sećanja na početak NATO agresije na našu zemlju, kao i na poginule i nestale vojnike i policajce u ratovima devedesetih godina sa područja ovog grada.

ДА СЕ ЗЛОЧИН И ЖРТВЕ НИКАДА НЕ ЗАБОРАВЕ: У Кикинди обележена годишњица НАТО агресије на нашу земљу

Foto: R.Š.

Vence su položili predstavnici lokalne samouprave, članovi udruženja: Srpski ratni veterani, SUBNOR, Potomaka ratnika 1912.-1920, SUBOS-a i političkih stranaka. U ima grada poštu 37-ici poginulih i nestalih Kikinđana u ratovima devedesetih u bivšoj Jugoslaviji odali su gradonačelnik Nikola Lukač i predsednik Skupštine grada Mladen Bogdan.

- Bombardovanje naše zemlje pre 22 godine je jedan od najbolnijih perioda u našoj novijoj istoriji, kada je jedna suverena zemlja napadnuta od 19 zemalja članica NATO-a bez odobrenja Saveta bezbednosti. Grad je 2018. podržao postavljanje spomenika “Tuga” jer naši sugrađani koji su dali svoje živote u ratovima devedesetih nisu imali nikakvo spomen obeležje i to je ne samo znak zahvalnosti njima i njihovim porodicama, već je važno i za grad da im oda priznanje – rekao je Bogdan i podsetio na poruku Martina Lutera Kinga : “Nećemo se sećati reči naših neprijatelja, nego ćemo se sećati tišine naših prijatelja”.

Udruženje Srpski ratni veterani i Grad Kikinda svake godine zajednički organizuju obeležavanje 24. marta, a ove godine zbog loše epidemiološke situacije, događaju je prisustvovao manji broj građana.

- Vreme prolazi, ljudski je i hrišćanski praštati, ali se nikada ne sme zaboraviti. Negovanjem kulture sećanja novim generacijama moramo preneti istinu o borbi i stradanju kroz koje smo tada prošli - rekao je Vladimir Radojčić iz Udruženja Srpskhi ratnih veteran Kikinda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije