ODLAZAK BORCA ZA SRPSTVO: U Subotici održana komemoracija povodom smrti Gojka Radića (FOTO)

J.LEMAJIĆ

23. 03. 2021. u 18:04

POVODOM iznenadne smrti Gojka Radića (1960-2021), istaknutog političkog delatnika i jednog od osnivača Srpske napredne stranke, u Velikoj većnici Gradske kuće u Subotici održan je komemorativni skup.

ОДЛАЗАК БОРЦА ЗА СРПСТВО: У Суботици одржана комеморација поводом смрти Гојка Радића (ФОТО)

Foto: J.L.

Od člana predsedništva i član Glavnog odbora SNS-a,  dugogodišnjeg odbornika u Skupštini grada Subotice, i u  aktuelnom sazivu, nekadašnjeg poslanika u Narodnoj skupštini, oprostili su se bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić, Bratislav Gašić, direktor Bezbednosno-informativne agencije, Stevan Bakić, gradonačelnik SUbotice i mngobrojni saradnici i prijatelji.

- Srpske naredne stranke ne bi bilo da nije bilo Gojka. Kada sam posle jedne svađe krenuo da odlazim kući, pitao me je šta ćeš sa nama koji smo ti verovali i tako smo počeli. Gojko je bio melem na ranu, mnogi su mu se zamerili, neko više, neko manje. Neki u Subotici malo više. On nije nikome. Bio je čovek koji je umeo da prašta – rekao je Tomislav Nikolić, podsećaju na neke zajedničke trenutke. – Bio je i savetnik tada prvog potpredsednika Vlade a sada predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Kada sam ga pitao šta najviše radi, rekao je da uz sve druge poslove obilazi ministarstva i gleda gde ima neki projekat koji bi mogao da plasira Suboticu. A bio je u opoziciji. Ovih dana se pitam što ga Bog uze tako rano i imam samo jedan odgovor – neko je na onom svetu napao Srbe i Gojko je otišao da ih brani.

Foto: J.L.

 

Dirljivim rečima od Radića se oprostio i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, podsećajući prisutne na njegovo političko delovanje dugo četvrt veka. Takođe, Radić je odlikovan ordenom Svetog Save drugog stepena i nosilac je i Medalje zasluga za narod kojom ga je odlikovao Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske 2018.

-Iznenadni odlazak našeg stranačkog saborca, istaknutog odbornika u Skupštini grada i jednog od osnivača SNS nas je sve potresao. Naš Gojko započeo je političku karijeru u Republici Srpskoj Krajini gde je bio istaknuti predstavnik srpskog naroda u istočnoj Slavoniji, naročito u Tenji odakle je 1996. godine došao u Suboticu proživljavajući sve tragedije srpskog naroda na tom prostoru – podsetio je gradonačelnik Bakić. – Na severu Bačke nastavlja da se bavi politikom sa jednakim usehom. Tokom dugog opozicionog delovanja u gradu, vlast je od njega uvek mogla da očekuje oštru kritiku, ali i zdravo razumevanje za pitanja od opšteg interesa. Dobrobit grada bila je uvek na prvom mestu i njegovo delovanje nikada nije bilo politikansko i osporavanje radi osporavanja.

Foto: J.L.

 

Bakić je naglasio kako je Gojko Radić uvek poštovao raznolikost vera i nacija, uvek bio tolerantan... Ali da je mnogo voleo svoj srski narod.

- Lično je pomagao inicijative za očuvanje srpskog identiteta, pomagao mnoge Srbe koji su napustili svoja ognjišta. Uvek je bio na strani progonjenih, jer je svaki moralno osetljiv čovek na toj strani, kako je govorio njegov prijatelj Brana Crnčević – dodao je Bakić, podsetivši da je zahvaljujući Gojku veliki književnik dobio ulicu na Paliću.

– SNS je njegovim odlaskom izgubila borca za svaku njenu vrednost i svaki njen cilj. Počivaj u miru brate Srbine!

Gojko Radić je iza sebe ostavio suprugu Danijelu, sinove Vukašina i Lazara sa porodicama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024