ISKUŠENJA 20. VEKA: Tito je decenijama gušio "otvaranje" srpskog pitanja, u njegovoj SFRJ Srbi su imali daleko manju ulogu od one u Kraljevini

Ljubodrag Dimić

02. 03. 2021. u 17:14

SRPSKO pitanje nije marginalno pitanje evropske istorije. Njegovo rešavanje, u dugom periodu od početka XIX veka do danas, uvek je prevazilazilo postojeće granice Srbije, ticalo se vitalnih interesa susednih balkanskih država, izazivalo pažnju i reakcije velikih sila, dobijalo evropske razmere.

ИСКУШЕЊА 20. ВЕКА: Тито је деценијама гушио отварање српског питања, у његовој СФРЈ Срби су имали далеко мању улогу од оне у Краљевини

Ilustracija

Reč je o složenom fenomenu dinamičnog sadržaja, pojavi ispunjenoj stalnim promenama i kretanjem, pitanju u kome su naglašeno prisutni unutrašnji i spoljni faktori. Povezanost i međuuticaj koji vrše međunarodni poredak, država i nacija prisutni su u svim sferama života.

Složenost određuje stepen isprepletanosti i slivenosti u nedeljivu celinu politike - ispunjene brojnim ideološkim diskursima, društva - satkanog od mnoštva raznorodnih struktura, privrede - određene načinom proizvodnje i tržišta, kulture - bogate prepoznatljivim oblicima i motivima putem kojih se, u svakodnevnom načinu života, ali i u stvaralaštvu, iskazuje nacija, tlo na kome živi, uticaj koje trpi.

TEMA "Srbi i Jugoslavija" obuhvata sedamdeset tri godine dug život jugoslovenske države (1918-1991) i ceo jedan vek u životu srpskog naroda.

Vek otpočet ratovima u kojima je "otvoreno" srpsko pitanje i iz kojih je iznikla jugoslovenska država a završen, pred našim očima, razbijanjem te države i privremenim "zatvaranjem" jedne etape u kojoj srpski narod nije uspeo da svoje pitanje definitivno reši.

Vek prepun istorijskih događaja, svetskih i građanskih ratova, okupacija, revolucija, formiranja i gubljenja države, genocida, egzodusa, pražnjenja etničkog prostora, demografskog tanjenja nacije, pokušaja hvatanja civilizacijskog koraka sa svetom, ekonomskih uspona i padova, urbanizacije, nedovršenih procesa dugog trajanja i složenog karaktera, različitih međuodnosa i veze tla, društva, istorije.

Ilustracija

U pitanju je istorijsko iskustvo, istorija, prošlost sa kojom se može živeti samo ukoliko je pouzdano istražena i racionalno saopštena. U protivnom, sa pozivanjem na "prošlost" podjednako će se teško i nesigurno živeti kao što se decenijama živelo bez nje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024