DVE RAZLIČITE DOZE BOLJA ZAŠTITA? U Britaniji započeta naučna studija u pokušaju da se nađe efikasniji model imunizacije

B. R.

06. 02. 2021. u 09:11

ДВЕ РАЗЛИЧИТЕ ДОЗЕ БОЉА ЗАШТИТА? У Британији започета научна студија у покушају да се нађе ефикаснији модел имунизације

Foto AP

POČETAK istraživanja u Velikoj Britaniji, tokom kojeg bi na dobrovoljcima trebalo da se ustanovi da li je u zaštiti od kovida moguće kombinovati vakcine različitih proizvođača, bar posredno potvrđuje tezu koju je, za "Novosti" ,izneo primarijus dr Radmilo Petrović, epidemiolog - da bi se postigao bolji imuni odgovor ako bi se u prvoj i drugoj dozi davale različite vakcine.

Primenom tog principa imunizacija, kako smatra dr Petrović, smanjio bi se i broj neželjenih reakcija na vakcinu.

Podstaknuti činjenicom da su antikovid vakcine na svetskom tržištu najtraženija, ali deficitarna roba, naučnici u Britaniji traže način na koji bi modifikovanjem principa imunizacije prevazišli taj problem.

Oni će vakcinisati 800 dobrovoljaca starosti oko 50 godina: jednu grupu prvo "Fajzerovom", a zatim vakcinom Univerziteta Oksford i "Astra Zeneke", a drugu grupu obrnutim redom, ali se preliminarni rezultati ne očekuju pre leta. U okviru istog istraživanja ispitivaće se i da li je bolje da se druga doza vakcine primi posle četiri ili posle 12 nedelja.

Šef naučnog tima Metju Snejp sa Oksforda rekao je za Bi-Bi-Si da se u eksperimentima na životinjama pokazalo da se bolji imuni odgovor, odnosno više antitela, stvara kada se vakcine kombinuju.

Da se kombinacijom cepiva postiže bolji efekat potvrđeno je već na primerima vakcinacije protiv ebole, a isti princip je primenjivan i u vakcinaciji protiv hepatitisa, dečje paralize, malih boginja, zauški i rubeola.

- Kada bi na imunizaciju protiv infekcije virusom korona bio primenjen princip koji važi za zaštitu od dečje paralize: da prva doza obavezno bude mrtva, inaktivisana vakcina, a druga živa, vektorska ili genetski zasnovana mRNA vakcina, bilo bi manje neželjenih reakcija, a postigao bi se bolji imuni odgovor - kaže dr Petrović.

To bi u situaciji kada Srbija ima tri antikovid vakcine moglo da izgleda ovako - prvo kineska, a onda ili "Fajzerova" ili ruska.

UPUTSTVA PROIZVOĐAČA

IMUNOLOZI i epidemiolozi, s kojima su "Novosti" kontaktirale tragom vesti o istraživanju primene različitih vakcina, ne osporavaju da bi to, možda, mogao da bude dobar pristup. Ipak, kažu da se vakcine primenjuju po uputstvu koje izdaje proizvođač, a u njima se, zasad, ne predviđa takva mogućnost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)