RASTERETNI KANAL ZAMALO ZAKASNIO? Počela sanacija posledica velikih poplava u Leskovačkom kraju

I. Mitić

12. 01. 2021. u 15:30

GRAĐANI velikog broja sela u leskovačkom kraju saniraju posledice plavljena njihovih domaćinstava.

РАСТЕРЕТНИ КАНАЛ ЗАМАЛО ЗАКАСНИО? Почела санација последица великих поплава у Лесковачком крају

Foto: I. Mitić

Na najugroženijim mestima pomažu im nadležne gradske službe i pripadnici Sektora za vanredne situacije, a mnogi se snalaze i sami i koriste privatne crpne pumpe kako bi vodu izbacili iz svojih podruma i dvorišta.

Takva je situacija i u domovima kraj rasteretnog kanala Tulovske reke od koga se mnogo očekivalo u zaštiti od ovog ćudljivog vodotoka koji je više puta do sada plavio veliki broj naseljenih mesta. Radnici koje smo zatekli na terenu i građani su uvereni da bi štete bile mnogo manje da je ovaj kanal stavljen u funkciju.

- Zakasnilo se za malo. Sve je bilo gotovo. Trebalo je samo prokopati zemlju oko novosagrađenog mosta preko ovog rasteretnog kanala i sav višak vode bi otišao direktno u Južnu Moravu, ali se čekalo na izmeštanje telekomunikacione infrastrukture koja prolazi pored mosta – rekli su nam radnici koje smo juče zatekli na ovom objektu.

Oni su pokušavali da teškom mehanizacijom bar delimično otvore prolaz vodi iz Tulovske reke vodeći računa da ne oštete, kako su kazali, međunarodni optički kabal.

Meštani pričaju da je vodostaj Tulovske reke naglo porastao i za nekoliko sati napravio „čudo“.

ULAGANjE OD 100 MILIONA DINARA

Rasteretni kanal Tolovske reke treba da štiti 11 naseljenih mesta u delu Leskovca koji je najnebezbedniji od poplava, a njegova izgradnja koštala je 100 miliona dinara. Lokalna samouprava je samo eksproprijaciju zemljišta platila 25 miliona dinara. Za izgradnju kanala izdvojila je dodatnih 25, dok je JP „Srbijavode“ u ovaj projekat uložila još 20 miliona dinara. Kanal je dug 2,2 kilometra. I izgradnja mosta preko kanala plaćena je iz gradskog budžeta izdvajanjem 27,4 miliona dinara. Zbog bujičnih voda Tulovske reke najveće štete je pretrpelo Bobište, naselje u blizini grada, i to čak nekoliko puta. U ovom naselju pod vodom je 2010. godine bilo oko 250 kuća. Srećom, pa se sada to nije ponovilo, jer je kanal kraj ovog naselja na vreme očišćen i proširen, a u samom naselju je čak i betoniran.

- Sve se odigralo veoma vrzo. Oko ponoći vodostaj Tulovske reke bio je na trećini kapaciteta, a već oko četiri sata bujica je nadirala ka našim kućama. Voda nam je došla do praga. Sreća, pa nije ušla u kuću, ali su dvorište i podrum bili prepuni vode – priča Filip Pavlović iz leskovačkog sela Guberevac koji je sam svu vodu, uz pomoć crpnih pumpi, izbacio iz svog domaćinstva.

Dvorište Slavice Kostić, koja živi sama, je i dalje puno vode. Iz kuće izlazi u čizmama pomažući se štapom.

- Kada sam videla bujicu nisam znala šta da radim. Sedela sam i gledala kako nivo vode sve više raste. Za pola sata je sve bilo pod vodom. Nisam mogla da izađem i da pomognem keru koji se udavio vezan kraj svoje kućice – sa suzama u očima priča Slavica.

Njenog komšiju Ivana Kostića smo zatekli kako crpnom pumpom izbacije vodu iz svog podruma.

- Oko pola pet je bio najviši nivo. Suprugu, koja je bolesna i slabo se kreće, sam jedva izneo na sigurno. Bilo je strašno. U dvorištu sam imao vodu veću od pola metra – kazao je Kostić

Dodić Zoran kaže da ovakvu poplavu ne pamti. Njegov podrum je skoro ceo bio pun vode.

- To je takva bujica bila. Putem je išla reka koja se slivala u naša dvorišta. Kada smo se probudili imali smo šta da vidimo. Ta Tulovska reka je toliko tesna i toliko nam pravi probleme da je to strašno. Da je kanal završen ništa od svega ovoga ne bi bilo, ne samo kod nas nego i u velikom broju drugih sela, ali šta sad da radimo – pita se Zoran.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!