SREĆA JE BITI SA VOLJENIMA U NAJLUĐOJ NOĆI: Novogodišnja noć sa herojima koji danonoćno leče najteže slučajeve obolele od Kovida 19 (FOTO)

D.Alihodžić

01. 01. 2021. u 00:38

PRVI put je novinarska ekipa posetila Kovid bolnicu u novom Kliničkom centru u Nišu i to baš u novogodišnjoj noći. Za medicinare je to noć kao i svaka druga, teška i neizvesna jer niko ne može da predvidi tok bolesti.

СРЕЋА ЈЕ БИТИ СА ВОЉЕНИМА У НАЈЛУЂОЈ НОЋИ: Новогодишња ноћ са херојима који даноноћно лече најтеже случајеве оболеле од Ковида 19 (ФОТО)

Foto: D.A.

Začudo, kao da se korona primirila tokom najluđe noći i dala im malo predaha jer nije bilo većeg prijema a hospitalizovani su imali mirnu noć, bez kriza i pogoršanja. Kako će biti to jutra teško je predvideti. U Kovid bolnici na četvrtom, petom i nultom spratu Kliničkog centra trenutno se leči 282 pacijenata. Petoro su u teškom stanju i priključeni na aparate za veštačku ventilaciju.  

- Najteže mi je što ne mogu da barem vide naš osmeh i da im to pruži malo nade i ohrabri ih. Nikom noćas nije lako. Ali, ovo je naš poziv, mi smo izabrali da budemo lekari i da dežurstva budu sastavno deo naših privatnih života. A oni nisu ovo hteli niti planirali, doček nove godine u respiratornom centru, kaže anesteziolog Milan Tatić koji se priseća da je i prošle novogodišnje noći bio dežuran ali da mu je ove posebno teško jer je kod kuće ostavio trudnu suprugu i četvorogodišnjeg sina.

Svaki od ovih lekara ima svoju priču i svoje strahove, šta ako se zaraze ili ugroze svoje bližnje. Ali niko od njih ne odustaje pa prof.dr Radivoje Kocić, pomoćnik generalnog direktora za internističke delatnosti hvali njihovu požrtvovanost i solidarnost. Kao i svake večeri došao je da ih obiđe i proveri da li sve funkcioniše kako treba. Raport mu podnosi sestra Maja Marković koja je zadužena za osoblje, terapije, higijenu, hranu...

- Noć kao i svaka druga, biće vremena za slavlje. Kad već nisam mogla da otputujem na Tajland nije mi problem da budem na radnom mestu, veli anesteziolog Ivana Mitić. - - Budite srećni što noćas nista ovde jer najbolji je provod sa svojim bližnjima, poručuje Milan Stanković, fizijatar koji inače radi na dečijoj rehabilitaciji a sada je zadužen za prijem novih pacijenata u Kovid bolnici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista