SVEĆE ZA SVETOST MUDROG PASTIRA: Svetosavski hram na Vračaru, večnu kuću patrijarha srpskog Irineja, pohodio njegov verni narod

M. M.

23. 11. 2020. u 21:59

СВЕЋЕ ЗА СВЕТОСТ МУДРОГ ПАСТИРА: Светосавски храм на Врачару, вечну кућу патријарха српског Иринеја,  походио његов верни народ

Mitropolit Hrizostom sa sveštenicima Hrama Svetog Save / Foto SPC

TIŠINA, tuga i molitve upola glasa ispred oltara svetosavskog hrama i sveće na platou između ove i, spram nje, manje ali važne svetinje - otvorili su, u ponedeljak, prvu stranicu - prvi dan bez patrijarha Irineja.

Vernici, ali i drugi poštovaoci mudrog pastira srpskog naroda i njegove vere, pohodili su od ranog jutra velelepnu crkvu, poslednje prebivalište patrijarhovih zemnih ostataka.

- Doputovao sam iz Trstenika - govori za "Novosti" Slavoljub Mladenović. - Voleo bih da sam u danima ispraćaja bio ovde i prekorevao sam sebe što nisam. Zato sam poranio da među prvima upalim sveću za NJegovu svetost. Voleo sam ga, ali i poštovao. On je, eto, našao nebeski mir. A mi zemaljski kako ćemo, o tome treba da se stara svako od nas.

Dok je narod pohodio hram, u kripti, gde počiva patrijarh Irinej, trajala je sveta liturgija. Služio ju je mitropolit dabrobosanski Hrizostom, mjestobljusitelj patrijaraškog trona. Sasluživali su mu sveštenici iz eparhija slavonske i beogradske. Kripta je, zbog strogih epidemioloških mera, bila zatvorena za posete.

- Molimo za razumevanje - poručeno je, a istim rečima odgovoreno i reporterima "Novosti" koji su želeli da u Crkvi Svetog kneza Lazara i kripti zabeleže nekoliko trenutaka. - Molimo za strpljenje dok se ne stvore uslovi za posete grobnom mestu patrijarha.

Vernici u ponedeljak palili sveće za pokoj duše patrijarha / Foto M. Anđela

Bočni prilaz Hramu, odakle se ulazi u grobnu crkvu Svetog kneza Lazara i kriptu, kao i glavni ulaz u Hram, donekle su zatvorili radovi koji su uveliko nastavljeni. Posao koji će, očigledno, potrajati. Radnici su, ćuteći, razvozili građevinski materijal za popločavanje prostora oko Hrama.

- Jesmo plaćeni, ali smo i nagrađeni ovom misijom - kaže nam Strahinja Gajić. - Posebno smo u ovom, ali i u narednim danima, blagodarni što su nam povereni ovako značajni radovi.

Do kasnog popodneva smenjivali su se vernici sa svećama za pokoj duše patrijarha. Neki od njih vraćali su se i po nekoliko puta u crkvu. Zastanu, unutra, vrate se na klupe ispred Hrama. Pa ponovo u crkvu.

Mesto sa koga je Irinej ispraćen poslednji put / Foto M. Anđela

POČIVALIŠTE POSVEĆENO LAZARU

CRKVA Svetog kneza Lazara, u kojoj je kripta patrijarha - trobrodna je. NJeni bočni brodovi su namenjeni grobnim mestima patrijaraha. Iz grobne crkve bronzana vrata, sa obe strane oltara, uvode u kriptu u kojoj se nalaze kameni sarkofazi i podne grobnice. Jedna od njih, od nedelje, postala je poslednje prebivalište zemnih ostataka blaženopočivšeg patrijarha srpskog Irineja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)