POGLEDAJTE TRENUTAK KADA ODVOZE PATRIJARHA: Irinejevo telo iz Saborne crkve iznela Garda Vojske Srbije (FOTO/VIDEO)

B.S.

21. 11. 2020. u 11:40

KOVČEG s telom preminulog srpskog patrijarha Irineja iznet je oko 11.15 iz Saborne crkve u Beogradu, odakle će biti prebačen u Hram Svetog Save na Vračaru.

ПОГЛЕДАЈТЕ ТРЕНУТАК КАДА ОДВОЗЕ ПАТРИЈАРХА: Иринејево тело из Саборне цркве изнела Гарда Војске Србије (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: V. Danilov

Kovčeg je iznela Garda Vojske Srbije, nakon završetka praznične i zaupokojene liturgije koja je služena u Sabornoj crkvi.

Vernici su tokom liturgije mogli da se poklone patrijarhu, a deo kovčega, koji je bio potpuno zatvoren, u predelu glave i grudi prekriven je staklom zbog epidemioloških mera.

Iz Saborne crkve kolona sa telom patrijarha će krenuti ka Hramu Svetog Save, ispred kojeg će ga dočekati pripadnici Vojske Srbije, a u samome Hramu i sveštenstvo Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke.

Za 12.30 zakazan je pomen u hramu Svetog Save, a nakon toga tokom celog dana i noći beogradski sveštencii će čitati sveta jevanđelja nad odrom.

Liturgija za upokojenje počinje u nedelju u 9.00 i služiće se u centralnom delu hrama gde će biti izloženo telo patrijarha.

U skladu sa preporukama Kriznog štaba i svim epidemiološkim merama, neće biti moguće celivanje tela patrijarha.

Građani će moći da uđu na zapadni stranu hrama na centralni ulaz i da priđu na nekoliko metara od tela, da se poklone i ponovo da izađu napolje.

Patrijarh će biti sahranjen u nedelju u kripti hrama Svetog Save nakon liturgije i opela.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)