SAVEZ ŠPEGELJA I JANŠE: Pripreme "nove demokratske vlasti" u Hrvatskoj i Sloveniji za rat

Borisav Jović

22. 11. 2020. u 14:51

KAKO je hrvatska vlast vršila ratne pripreme ovde ću pokazati jednim izvodom iz moje knjige "Poslednji dani SFRJ", (dnevnika koji sam vodio kao predsednik Predsedništva SFRJ).12. oktobar 1990. Hrvatska "nova demokratska vlast", kako sebe nazivaju moćnici HDZ, uporno radi na razbijanju Jugoslavije.

САВЕЗ ШПЕГЕЉА И ЈАНШЕ: Припреме нове демократске власти у Хрватској и Словенији за рат

Špegelj sa svojim komandantima

Evo potpuno pouzdane i proverene informacije koja jasno govori o njihovoj taktici razbijanja JNA, kao jednog od glavnih stožera jedinstva zemlje. Vrhovništvo Hrvatske dalje intenzivno radi na učvršćivanju separatističko-koalicionog bloka sa novom vlašću u Sloveniji i na razbijanju odbrambenog sistema zemlje i JNA, kao jedine prepreke na putu definitivnog cepanja Jugoslavije. Procenjujući da je nastupio trenutak za radikalan obračun sa Armijom, najuži rukovodeći krug Manolić, Boljkovac, Špegelj i Šeks, s Tuđmanom na čelu, sačinio je tajni "Plan odbrane Hrvatske", s kojim su izvorno upoznati najodgovorniji čelnici nove vlasti u Hrvatskoj.

Plan se zasniva na opštoj mobilizaciji svih Hrvata u zemlji i inostranstvu na platformi ekstremnog antikomunizma i srbofobije. Radi što potpunijeg efekta postignut je dogovor s rukovodstvom Slovenije da se najpre u toj republici proglase amandmani o suspenziji saveznih propisa i formiraju republičke oružane snage, preuzimanjem štabova i jedinica teritorijalne odbrane, a da za to vreme M. Špegelj dovrši započete projekte i po istom klišeu formira oružane snage Hrvatske. S tim u vezi, Špegelj je u nekoliko navrata razgovarao sa J. Janšom i praktično obezbedio izradu zajedničkog plana odbrane, u kojem je jedan od prioritetnih zadataka - što pre se dokopati oružja.

U IZRADI plana pošlo se od Špegeljovih procena: da JNA u ovom trenutku ne sme intervenisati jer bi takva akcija prema Hrvatskoj i Sloveniji bila glomazna, složena i skupa; da Armija nije u stanju da izvede briljantnu operaciju, poput vojne intervencije u Poljskoj i Turskoj, "jer su stvari otišle predaleko" i da bi se morala opredeliti za klasičnu vojnu intervenciju poput Iraka na Kuvajt; da Armija umire zajedno sa Jugoslavijom i da je "njena nemoć veća od njezinog besa i želja"; da se JNA sada ponaša kao "isluženo kljuse" i "olinjali konj". Zbog toga je planom zacrtano da se JNA svim sredstvima kompromituje, ponizi, degradira i time razbije njeno jedinstvo, zbog čega će se u sredstvima informisanja, ispred imena JNA stavljati prefiks "takozvana", a sadržaji će biti tako tonirani da uznemire i "da uteraju strah u kosti građanima suverene nezavisne Hrvatske", kako bi se izazvao njihov revolt prema JNA. Franjo Tuđman je u sve ovo još ugradio politiku tzv. cikcak linije, čija je suština stalno optuživanje Beograda, JNA i Srba da su "scenaristi" razbijanja Jugoslavije, kako bi se time Armija dovela u poziciju da se "ona boji nas a ne mi nje". Istovremeno, stalnim potpirivanjem "opasnosti" od Srba želi se u delu srpskog stanovništva usaditi strah i kod njih stvoriti osećaj da je jedini izlaz u samoorganizovanju, naoružavanju i priklanjanju četnicima, što sve treba ponovo iskoristiti za zastrašivanje Hrvata "da će Srbi pucati po njima". Zbog toga je u ovom kontekstu zauzet stav da nikakav referendum o budućem uređenju Jugoslavije ne dolazi u obzir i da će HDZ diktirati takve uslove da njen koncept konfederativnog uređenja bude tako postavljen da unapred bude neprihvatljiv za Srbe.

U SLUČAJU da Armija ipak krene u intervenciju, HDZ planira upućivanje poziva svim vojnicima hrvatske nacionalnosti da otkažu poslušnost i da se oružjem suprotstave akcijama vojske, u vezi sa čime će poseban značaj imati dobrovoljačke omladinske jedinice, koje će biti upotrebljene za upade u komande i štabove, kasarne, skladišta oružja i druge vojne objekte. Na osnovu ovog plana oružane strukture MUP-a Hrvatske svrstane su u tzv. hrvatske oružane policijske postrojbe, u čiji sastav su ušle bivše specijalne jedinice RSUP-a Hrvatske, kojima je pridodato još oko 400-600 redarstvenika i otpuštenih pripadnika milicije SAP Kosova. Deo ovih snaga već je angažovan na pojačanom obezbeđenju javnih objekata od posebnog značaja za Republiku, a deo na objektima MUP-a u Zagrebu. Sve navedeno ukazuje na odlučnost vrhovništva Hrvatske da za što kraće vreme, po svaku cenu, realizuje koncept stvaranja vlastite oružane sile i razbije JNA, u vezi s čim su već preduzete brojne konkretne mere i aktivnosti od nabavljanja veće količine naoružanja i municije do pokušaja vrbovanja i pojedinih pripadnika JNA. Neće oni političke razgovore. Odlučili su se za rat. I to za prljavi rat. Neće oni ni konfederaciju, a kamoli zajedničku državu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Komentari (0)