DOKTOR KON O UGOSTITELJSKIM OBJEKTIMA: Lekari su predložili skraćenje radnog vremena kafića, evo kada bi se zatvarali

Tanjug

14. 11. 2020. u 20:11

ДОКТОР КОН О УГОСТИТЕЉСКИМ ОБЈЕКТИМА: Лекари су предложили скраћење радног времена кафића, ево када би се затварали

Foto: Printskrin Kurir TV

EPIDEMIOLOG Predrag Kon izjavio je večeras da je medicinski deo Kriznog štaba predložio da nova mera u sprečavanju daljeg širenja koronavirusa bude skraćenje radnog vremena ugostiteljskih objekata do 18 časova, a koja bi, kaže, bila oročena na dve nedelje.

Kon je za TV Pink istakao da na sednicama Kriznog štaba nije razgovarano o uvođenju policijskog časa, kao ni o produžetku jesenjeg raspusta.

Ističe da je medicinski deo štaba saglasan u tome da su mere koje već postoje dobre i da bi trebalo više da se poštuju.

Te mere su, podseća, obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru, preporuka da se maske nose i na otvorenom prostoru posebno u pešačkim zonama, pravila o fizičkog distanci i dezinfekciji u ugostiteljskim objektima i radnjama uslužne delatnosti.

Kon ističe da i današnji broj zaraženih pokazuje da brojke rastu i dodao da je u Beogradu najkritičnija situacija jer je danas od ukupnog broja zaraženih 1.700 iz prestonice.

To je pokazatelj, dodaje, da se mere i dalje ne poštuju, te da su potrebne dve nedelje rigoroznijih mera, a koje se pre svega odnose na noćne klubove, kako bi se "kriva zaravnala".

Krizni štab je, ističe, svestan i ekonomskih posledica pojedinih mera, ali, dodaje, broj zaraženih mora da se zaustavi kako bi bolnički sistem mogao da izdrži pritisak.

- Neamo vremena, brojke jako brzo idu gore, brzo se popunjavaju bolnički kreveti, možemo da improvizujemo i tražimo dodatni prostor, ali će i dalje brojke ići gore - ukazao je Kon.

Istakao je da na Kriznom štabu nijednom nisu govorili o uvođenju policijskog časa iako bi, kaže, ta mera dala najbolje rezultate što se u pokazalo, navodi, u Francuskoj, Belgiji i Holandiji.

Međutim, dodaje, ta mera izazvali bi velike ekonomske i političke posledice.

Kon navodi da ni o produžetku jesenjeg raspusta nije bilo reči, jer se, kaže, školska sredina pokazala kao odgovorna.

- O produžetku raspusta bilo je reči 6. novembra, ja sam to predložio, ali ostali deo Kriznog štaba to nije prihvatio jer su smatrali da je situacija u školama stabilna. Međutim, primećen je sve veći broj zaražavanja i kod dece, zato mislim da će to biti jedna od tema na narednim sednicama - kaže Kon.

Kada je reč o dolasku naših građana za vreme praznika, Kon je rekao da njima neće biti zabranjen ulazak u zemlju, već će se, kao i do sada, prijavljivati i biti u nadzornom sistemu koji je uveden ovog leta.

- Tu nije moguće napraviti ništa drastično novo, jedino što može da se uvede jeste obavezan PCR test za naše građane, ali njima ne može biti zabranjeno da uđu u zemlju, dok strancima može - rekao je Kon.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Krsta

14.11.2020. 20:26

Zbog Beograda koji je u državi najbrojniji i ima najviše zaraženih nebi trebalo zatvarati i kažnjavati gradove koji se pridržavaju uredbe, kao na primjer Vojvođanske gradiće.

Branko

14.11.2020. 20:28

Radno vreme ograniciti na 16 casova dnevno ali da vlasnici mogu da biraju izmedju dve opcije: od 10:00 do 02:00 ili 06:00 do 22:00. Onome ko se zatekne u objektu posle zatvaranja dozvoliti da popije pice i pojede hranu ali da to ne traje duze od 60 minuta.Nije zdravo ni jesti ni piti na brzinu.