UVEDENE RESTRIKTIVNE MERE NA KOSOVU I METOHIJI: Zbog skoka broja zaraženih ograničen rad lokala i kretanje starijima od 65 godina

D. Zečević

02. 11. 2020. u 17:04

NA KOSOVU i Metohiji, u sredinama pod nadzorom zdravstvenog sistema tzv. kosovske vlade odnosno u albanskim sredinama u poslednja 24 časa preminulo je devet, dok je od izbijanja epidemije,od korona virusa preminulo 697 osoba.

УВЕДЕНЕ РЕСТРИКТИВНЕ МЕРЕ НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ: Због скока броја заражених ограничен рад локала и кретање старијима од 65 година

Foto: Novosti

Institut za Javno zdravlje u Prištini registrovao je 486 novih slučajeva infekcije koronavirusom na osnovu testiranja 1.374 uzorka a zbog povećanog broja obolelih od korona virusa tzv. kosovske vlasti uvele su nove mere u cilju sprečavanja zaraze koje se primenjuju od danas.

Naime, u cilju sprečavanja širenja koronavirusa doneto je 30 novih mera, a prva na toj listi je da „svi strani državljani koji ulaze na Kosovo, a koji dolaze iz visoko rizičnih zemalja moraju da dokažu putem RT-PCR testa u Sarsu COV-2 da su sa negativnim rezultatom na kovid -19.

Ova mera zasnovana je na principu reciprociteta i odnosi se na one države koje su uvele ovu meru i za građane tzv. Kosova, dok se pomenuta mera prema saznanjima "Novosti" ne odnosi na građane centralne Srbije. Međutim prilikom prelazaka administrativnih linija obavezno je merenje temperature i korišćenje zaštitne opreme.

Osim zabrane rada ugostiteljskim objektima od 21 do pet sati ujutru nove mere podrazumevaju zabranu okupljanja više od pet lica u zatvorenom prostoru kao i ograničenje kretanja za osobe starije od 65 godina koje se mogu kretati od šest do deset sati ujutru kao i od 16 do 19 sati uveče.

Prema saznanjima “Novosti” pomenute mere poštuju se i u srspkim sredinama kako severno tako i južno od Ibra a danas je u u cilju preventivnih mera protiv širenja zarazne bolesti Kovid-19, Krizni štab opštine Gračanica posle razmatranja epidemiološke situacije doneo takođe niz mera za suzbijanje i sprečavanje epidemije koronavirusa.

Osim ograničenog rada ugostiteljskih objekata , sve javne i privatne institucije obavezne su da na ulazima postave vidljive znakove mera koja treba da se poštuju, poput obaveznog nošenja maski, održavanja distance ...

Javni prevoznici u obavezi su da rad obavljaju prepolovljenim kapacitetima, odnosno da između svakog putnika postoji prazno mesto. Antikovid merama zabranjen je rad stočne pijace, a predsednik opštine Gračanica, nakon sastanka Kriznog štaba, još jednom je uputio apel građanima da ukoliko primete simptome koji ukazuju na mogućnost zaraze virusom korona da se obrate kovid ambulantama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni