KIKINDA PAMTI RANKA ŽERAVICU: Gradi se spomen kompleks košarkaškoj legendi

Рада Шегрт
Rada Šegrt

30. 10. 2020. u 13:12

GRADSKA uprava u Kikindi u četvrtak je oživela sećanja na košarkašku legendu Ranka Žeravicu, koga je pre nekoliko godina lokalna vlast proglasila za počasnog građanina.

КИКИНДА ПАМТИ РАНКА ЖЕРАВИЦУ: Гради се спомен комплекс кошаркашкој легенди

Foto: Grad Kikinda

Na dan kada je preminuo pre pet godina, na skupu u Gradskoj kući govorili su njegova supruga Zaga, košarkaški učenik, saradnik i dugogodišnji prijatelj Milosav Reljin i gradonačelnik Nikola Lukač. Svi zajedno potom su u Novom Miloševu, u opštini Novi Bečej, gde je Žeravica rođen, posetili spomen kompleks koji se gradi.

- Spomen kompleks obuhvata već izgrađeni košarkaški teren, koji je finansirala Barselona, i objekat koji nije priveden nameni, počeli smo letos da gradimo. Uz njegove trofeje, slike i lične stvari ovde će biti suvenirnica. Fondacija Ranko Žeravica trudi se poslednjih godina da ovu sjajnu sportku priču izgura do kraja. Najvažnije da okončamo izgradnju i opremanje Muzeja Ranko Žeravica i jedne eko česme – objasnio je Čedomir Žeravica iz industrijsko-tehničkog muzeja Žeravica.

Foto: Grad Kikinda

Izgled budućeg kompleksa

Fondacija Ranko Žeravica osnovana je pre više od četiri godine, a slavni košarkaš i trener za počasnog građanina Kikinde proglašen je za života, tačnije 2013. godine. Pošto je u Kikindi završio gimnaziju i u ovom gradu počeo da trenira košarku, sada se pominje ideja da se na Gimnaziji Dušan Vasiljev postavi spomen ploča, kao i da jedna ulica ponese njegove ime.

- Mučimo se da dovršimo izgradnju muzeja u Novom Miloševu. Ranko je posedovao impozantnu biblioteku, stručne radove, mnogo plaketa i priznanja. Potpuno je logično da muzej bude otvoren u njegovom rodnom mestu. U Beogradu je dobio ulicu, hala sportova na Novom Beogradu nosi njegovo ime. I ova inicijativa potvrđuje koliko zemljaci cene Ranka - rekla je Zaga Žeravica.

U Kikindi se svake godine održava mini basket turnir koji nosi ime Ranka Žeravice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!