PRETNjE ZBOG ŠOLAKA: Udruženje novinara Srbije na meti napada zbog ocene o kršenju kodeksa u medijima Junajted grupe

R. Dr.

26. 10. 2020. u 20:58

ПРЕТЊЕ ЗБОГ ШОЛАКА: Удружење новинара Србије на мети напада због оцене о кршењу кодекса у медијима Јунајтед групе

Sedište N1 televizije

UDRUŽENjE novinara Srbije (UNS) prijavilo je Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal pretnje koje su mu na "Tviteru" upućene posle saopštenja kojim su novinare televizije N1 pozvali da se odupru pritisku vlasnika i kršenju novinarskog kodeksa.

Ispod objave ovog saopštenja na "Tviteru" ostavljeno je više od 200 poruka, od kojih veći broj sadrži agresiju i uvrede, a dve i pretnje, o čemu je UNS obavestio Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal.

Pretnje UNS-u kulminacija su višednevne polemike i razmene saopštenja između ovog udruženja i medija u vlasništvu "Junajted grupe". Povod javnog klinča, ali i bujice optužbi i uvreda na račun UNS, jeste stav novinarskog udruženja da su televizije N1 i Nova kao i portal "Nova.rs" prekršile novinarski kodeks izveštavajući o presudi švajcarskog suda po tužbi suvlasnika "Junajted grupe" Dragana Šolaka protiv Pinka, "Informera" i Studija B. Istovremeno, hajka protiv UNS dobila je i politički kontekst, budući da su N1 "u svoju zaštitu" uzeli Demokratska stranka i Zoran Lutovac, njegov savetnik Vojin Rakić, Zajedno za Srbiju...

UNS se našao na meti žestokih kritika posle objavljivanja informacija o postupku pred sudom u Cirihu, koji je, prema navodima medija koje su u vlasništvu "Junajted grupe", završen presudom u kojoj je navedeno da su Pink, Studio B i "Informer" objavili neistine o Šolaku. Kampanja protiv UNS posebno žestok zamah dobila je posle konstatacije Udruženja da "Junajted grupa" i sud u Cirihu kriju presudu, ali i da je u ovom slučaju vidljivo i kršenje profesionalnog kodeksa. Ukazali su da je informaciju o navodnoj presudi iz Ciriha N1 objavila kao svoju vest, iako nije imala uvid u presudu. Ova televizija naknadno je navela da je izvor vesti saopštenje "Junajted grupe", što su posle nekoliko dana i dodali u izvorni tekst.

Odgovor medija "Junajted grupe" bio je žestok - UNS je optužen da je "državno udruženje", "branilac režima" i da selektivno zastupa interese medija, posebno režimskih tabloida.

Predsednik UNS Vladimir Radomirović ističe da UNS i pored svih pokušaja nije uspeo da dođe do presude švajcarskog suda, ali i da su novinari N1 i ostalih Šolakovih medija stavljeni u funkciju vlasnika medija.

- Ovo je jedinstven slučaj da novinari napadaju UNS, koji ih poziva na poštovanje kodeksa i osnovnih principa profesije. Ne favorizujemo apsolutno nikoga. U poslednjih šest godina od svih novinara u Srbiji UNS je najviše branio novinare N1. U isto vreme na kršenje kodeksa novinara najviše puta upozoravao je Informer i njegovog glavnog urednika Dragana J. Vučićevića - kaže Radomirović.

U UNS postavljaju i pitanje zbog čega mediji čiji je suvlasnik Dragan Šolak ne objave presudu suda u Cirihu. Ako je sve iz saopštenja tačno, onda bi i u toj presudi trebalo da piše na koji način su Pink, "Informer" i Studio B lagali o Šolaku.

U medijima "Junajted grupe" odbacuju da postoji pritisak na njihove novinare i ističu da UNS vodi kampanju neistina čija su oni meta.

- Naši novinari nisu pod pritiskom. Pozivamo UNS da prestane sa kampanjom neistina protiv N1 i da konačno počne da se bavi zaštitom onih medijskih radnika u Srbiji koji zaista jesu pod velikim pritiscima i koji nesumnjivo dobijaju instrukcije ne samo vlasnika, nego i iz vrha vlasti - saopštila je prethodno televizija N1.

PRESUDA JOŠ ENIGMA

OKRUŽNI sud u Cirihu odbio je da dostavi presudu UNS-u, kako je obrazloženo, zbog zaštite podataka o ličnosti koji su sastavni deo sudske odluke. U "Junajted grupi" smatraju da su meta napada UNS, iako ova kompanija nije bila stranka u sporu nego Dragan Šolak kao građanin, pa stoga nemaju ni pravo ni obavezu da presudu bilo kome dostavlja na uvid. Ipak, nisu objasnili zašto su objavili presudu o privatnom sporu građanina Šolaka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)