PANDEMIJE MENJAJU SVET: Tribina „Korona – umetnosti (ne)sklona“ u dvorištu Francuske kuće u Kraljevu

G. ĆIROVIĆ

18. 09. 2020. u 21:23

POD nazivom „Korona – umetnosti (ne)sklona“, u dvorištu takozvane Francuske kuće u Kraljevu održana je tribina na temu aktuelne pandemije izazvane kovidom-19, kao i uticaju pandemija na književno stvaralaštvo kroz vekove i danas, o čemu su govorili poznati pisac Dejan Aleksić, ugledni epidemiolog prof.dr Radovan Čekanac i dr Milanko Šekler, naučni savetnik u ovdašnjem Veterinarskom specijalističkom institutu (VSI).

ПАНДЕМИЈE МЕЊАЈУ СВЕТ: Трибина „Корона – уметности (не)склона“ у дворишту Француске куће у Краљеву

Foto: KC Ribnica

- Ne postoji oblast ljudskog delovanja koje se pandemija nije dohvatila, pa je takav slučaj i sa kulturom. Jedna pandemija je promenila svet iz korena. Kuga je vekovima desetkovala kontinente. Epidemija tifusa u Engleskoj, u doba procvata Šekspirovog pozorišta, uzrokovala je nastanak „Kralja Lira“. U Rusiji je Puškin za vreme epidemije kolere napisao neka svoja pevanja iz „Evgenija Onjegina“. Kao dela ispirisana kugom tu su i Markesov roman „Sto godina samoće“, naravno „Kuga“ Albera Kamija, zatim Saramagovo „Slepilo“ i „Besnilo“ Borislava Pekića – rekao je pored ostalog Dejan Aleksić.

Ovom prilikom prof.dr Radovan Čekanac je istakao da Srbiji nedostaju epidemiolozi, a da su do nedostatka kadrova dovele promene na medicinskim fakultetima od pre tri decenije.

Foto: KC Ribnica

- Više smo bili okrenuti hroničnim nezaraznim bolestima. To se odrazilo na terenski rad epidemiologa u ovoj ozbiljnoj situaciji sa korona virusom. Mladih epidemiologa nema u kriznom štabu. Možda je razlog što se smatra da smo stali na put zaraznim bolestima, pa je ceo svet bio nespreman za ovo što nas je zadesilo – naglasio je prof.dr Čekanac.

Naučni savetnik u VSI dr Milanko Šekler je pojasnio pretpostavku da poznajemo samo 0,2 odsto postojećih virusa.

- Jedan virusolog je dao definiciju da virus postane interesantan za izučavanje tek onog trenutka kada prvi beli čovek umre – istakao je dr Šekler. - Infekcija ebole je vladala decenijama, ali to nikoga nije mnogo zanimalo. Zarazne bolesti u medicini decenijama nisu bile atraktivne jer su postojale vakcine i antibiotici, dok su u veterini, upravo zarazne bolesti ono čime se primarno bavimo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!