OVO SU PITANJA NA TESTU SAMOPROCENE NA KORONU: Na njih će možda odgovarati oni koji se vrate u Srbiju

Novosti online

15. 09. 2020. u 22:46

GRAĐANI Srbije koji se budu vraćali iz Crne Gore, Hrvatske, BiH i Albanije, a koji će biti pod nadzorom, u okviru njega će možda popunjavati i test samoprocene na korona virus.

ОВО СУ ПИТАЊА НА ТЕСТУ САМОПРОЦЕНЕ НА КОРОНУ: На њих ће можда одговарати они који се врате у Србију

Foto: Printskrin

Ovo je jutros nagovestio dr Predrag Kon, u jutarnjem programu na Pinku, govoreći o modelima sprovođenja nadzora nad našim putnicima, koji će početi u petak, u 18 časova.

- Svako ko uđe u zemlju treba da ima samosvest da je došao iz zemlje u kojoj postoji transmisija. Dobiće obaveštenje o nadzoru i obavezu da se javi u kovid ambulantu. Mi treba jasno da definišemo kako će sve to da se sprovodi. Postoje dva mesta na koja mogu da se jave, to su zavodi za javno zdravlje i kovid ambulante. Postoji i elektronska mogućnost, preko testa samoprocene, koja automatski dostavlja podatke primarnoj zdravstvenoj zaštiti - rekao je dr Kon.

Test samoprocene na korona virus moguće je uraditi još od aprila, a za njega je potrebno svega 5 minuta.

Može se pronaći na sajtu Ministarstva zdravlja www.covid19.rs, na prvoj stranici, i procedura popunjavanja testa je veoma jednostavna.

PRVO REGISTRACIJA

Svako ko želi da ga uradi prvo treba da se registruje, a to se čini upisivanjem LBO i broja zdravstvene knjižice.

Zatim se popunjavaju lični podaci, mesto boravišta, broj telefona, a onda je neophodno štiklirati odgovore na pitanja koja su postavljena.

Najpre se upisuje datum početka simptoma, i koliko iznosi povišena temperatura.

Na sledeća pitanja se odgovara štikliranjem.

Prvo treba štiklirati ponuđene odgovore ako postoji neki od bolova -  u mišićima, grudima, stomaku ili u zglobovima.

U daljem popunjavanju testa neophodno je označiti neke od simptoma, a navedni su: otežano disanje, opšta slabost, dijareja, kašalj, mučnina - povraćanje, upala grla, glavobolja, curenje nosa, uznemirenost-konfuznost, gubitak čula ukusa i gubitak čula mirisa.

Test samoprocene se može naći na prvoj stranici sajta covid19.rs

Neophodno je označiti i da li osoba ima neko hronično oboljenje, kao i da li je, ukoliko se radi o ženi, u pitanju porodilja ili trudnica.

DEO O PUTOVANjIMA I KONTAKTIMA

U trećem delu samog testa, osiguranik popunjava da li je bio u nekoj od zemalja unutar 14 dana otako su se pojavili simptomi, kao i gde, i u kojem periodu. 

Poslednje što se na testu traži, jesu podaci o kontaktima - da li je osoba putovala u zaraženo područje, ili bila u nekoj od zdravstvenih ustanova u kojoj se leče oboleli od COVID-a.

Pošto se odgovori na sva ova pitanja, potreban je samo klik koji deli od rezultata testa, a koji stiže odmah.

Test se može ponoviti opet, 7 dana nakon što je prethodno rađen, a svi podaci se čuvaju u primarnoj zdravstvenoj bazi. 

Cilj ovog testa je, kako je još u aprilu navela premijerka Ana Brnabić, jeste da se smanje gužve i čekanja i ubrza proces lečenja. Za prvih pet dana, kako je on pušten u rad, test je uradilo  3.500 građana, rečeno je tada za Telegraf.rs u Ministarstvu zdravlja.

Test samoprocene se pominje kao jedan od modela praćenja onih koji se budu vraćali iz ove četiri, gorepomenute zemlje.

Krizni štab za borbu protiv korona virusa je juče doneo odluku o sprovođenju nadzora nad ovim našim građanima. 

Oni će na granicama, pri pasoškoj kontroli, dobijati obaveštenja da su pod nadzorom, i da moraju da se jave u kovid ambulantu. Jutros smo mogli da čujemo izjave struke, da će moći da se jave i u zavode za javno zdravlje, ali i putem kol centra telefonom, kao i elektronskim putem, popunjavanjem testa samoprocene.

Svi detalji, odnosno kompletna procedura, trebalo bi da bude utvrđena do petka. 

Ono što je za sada sigurno, jeste da i ako se naši građani budu oglušili o preporuke struke, neće biti kažnjavani.

(Telegraf.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ZABRANA BRAKA PRE PUNOLETSTVA: Menja se Porodični zakon, sud više ne može da odobri venčanje maloletnicima