TESTIRANJE NA KORONU I NOĆU: Reporteri "Novosti" u laboratoriji gde se rade testovi potrebni za ulazak u Crnu Goru

Ivana Kovačić

07. 09. 2020. u 16:00

IAKO je Crna Gora za građane Srbije ublažila mere za ulazak na njenu teritoriju, odlazak u ovu zemlju i dalje zahteva strpljenje.

ТЕСТИРАЊЕ НА КОРОНУ И НОЋУ: Репортери Новости у лабораторији где се раде тестови потребни за улазак у Црну Гору

Foto: P. Milošević

Umesto državnih, sada se prave redovi ispred privatnih laboratorija. Jer, po novom, osim PCR testa, koji rade isključivo državne ustanove, crnogorska granica može da se pređe i sa testom iz krvi, koje odnedavno obavljaju i licencirani privatnici. Olakašavajuće za putnike u Crnu Goru je što su serološki testovi i do pet puta jeftiniji od PCR.

Ekipa "Novosti" juče je bila u jednoj od privatnih laboratorija u centru Beograda. S obzirom na to da je vikend, gužva je bila manja nego radnim danima, ali osoblje ipak nije dizalo glavu od posla.

- Više ni ne pitamo ko je došao za koju analizu, jer je navala za serološke testove na koronu velika i gotovo svi nam dolaze zbog tih provera - kaže jedna od tehničarki ove privatne laboratorije. - Radimo 24 sata i priliv pacijenata je neprekidan, nema pauze. Jedino je malo povoljnija situacija noću.

Nije retko da u nalazu testa ne piše jasno da li je osoba pozitivna ili negativna na virus korona. To mnoge zabrinjava jer smatraju da zbog toga mogu da imaju problem na granici.

MANjE KOVIDA, A VIŠE PREHLADA

U POSLEDNjA 24 sata u Srbiji je na virus korona testirano 4.189 osoba. Njih 56 bilo je pozitivno, a preminuo je jedan oboleli. To je značajno manje u odnosu na mnoge evropske zemlje u kojima korona trenutno bukti.

Kako je juče istakao dr Predrag Kon, poslednjih dana u Beogradu je povećan broj pacijenata u kovid-ambulantama, ali se srećom ne radi o slučajevima zaraze virusom korona, već o drugim respiratornim infekcijama.

- U našim izveštajima pored svih numeričkih vrednosti koje se odnose na antitela vidljivo je napisano da li je osoba pozitivna ili negativna - kažu u ovoj beogradskoj laboratoriji. Među onima koji su došli da se testiraju je i bračni par iz Beograda.

- Došli smo da bismo konačno mogli da posle godinu i po dana odemo u našu kuću nadomak Budve - kaže supruga. - Nečuveno je šta nam rade. Samo za PCR suprug i ja trebalo je da potrošimo 100 evra, a sada oko 40. Zato smo se konačno i odlučili na put, a i procenjujemo da je posle izbora situacija mirnija.

U zavisnosti od gužve i broja prijema, serološki rezultati testa na koronu čekaju se najduže 24 sata.

Inače, u laboratorijama koje rade non-stop testiranje na SARS-Cov 2 iz krvi duplo je skuplje nego u onim koje imaju klasično radno vreme.

- Mi vikendom radimo do 14 časova - kažu u jednoj privatnoj laboratoriji malo udaljenoj od centra Beograda. - Ko u ranim jutarnjim satima da krv rezultati mogu da budu gotovi do kraja radnog dana i zasad nemamo gužve zbog korone. Uzorak krvi uzet pred kraj radnog vremena bude gotov sutradan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije