MUŠKARCI OBRATITE PAŽNJU: Uvećanje grudi OBAVEZNO mora da se ispita

"Doktor u kući" - I. Kovačić

06. 09. 2020. u 09:30

UKOLIKO nisu bolne i ne izazivaju osećaj neprijatnosti, uvećane dojke kod muškaraca nisu ozbiljan zdravstveni problem.

МУШКАРЦИ ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ: Увећање груди ОБАВЕЗНО мора да се испита

Foto: Deposit

Ipak, profesor dr Đuro Macut, endokrinolog Kliničkog centra Srbije, preporučuje da se ispita šta je uzrok ovog poremećaja, kao i da li je došlo do uvećanja žlezdanog ili masnog tkiva.

Ginekomastija je, inače, uvećavanje žlezdanog tkiva u muškim dojkama kod dečaka ili odraslih muškaraca.

- Pritom, može da dođe do uvećanja jedne ili obe dojke - objašnjava profesor Macut. - Nije retkost da se ginekomastija zameni za lipomastiju, koja je češća pojava kod gojaznih muškaraca i predstavlja povećanje masnog tkiva u dojkama.

Uzroci koju mogu da dovedu do uvećanja žlezda muškog poprsja su brojni.

- Kod najvećeg broja pacijenata ginekomastija je uzrokovana promenama u odnosu testosterona i estrogena, ključnih polnih hormona kod muškaraca, odnosno žena - kaže naš sagovornik. - Kada kod jačeg pola dođe do povećanja nivoa estrogena, može da nastane ovaj poremećaj. Naročito je čest u pubertetu, ali se ovaj razvojni fenomen najčešće spontano povlači. Osim toga, ginekomastija može da nastane i usled povećane funkcije štitaste žlezde, hipogonadizma kao i tumora hipofize, testisa, nadbubrežnih žlezda, ali i u slučaju ciroze jetre ili bubrežne slabosti.

Foto: Deposit

Iako je ginekomastija dosta redak poremećaj, činjenica je da do njega mogu da dovedu i lekovi koji se masovno koriste.

- Na prvom mestu to su antiandrogeni, lekovi koji se propisuju u lečenju bolesti prostate - kaže profesor Macut. - Na listi izazivača ovog poremećaja nalazi se i upotreba androgena i anabolika u medicinske svrhe ili njihove zloupotrebe u sportu, neki psihijatrijski, kardioloških, gastroenterološki medikamenti i pojedini antibiotici. Takođe, do ginekomastije može da dovede i zloupotreba alkohola i narkotika.

Profesor Macut kaže da se, i kada se dokaže uzrok nastanka ginekomastije, mora pristupiti njegovom lečenju ili prekinuti uzimanje leka ili sredstva koje je dovelo do ovog problema:

- Ukoliko ne dođe do povlačenja ginekomastije ili se ona ne poboljša usled preduzetih mera lečenja osnovnog uzroka ili prekidom dalje terapije, pacijent se u slučaju bolne osetljivosti ili znatnog uvećanja dojki upućuje hirurgu. Operativno uklanjanje žlezdanog tkiva dovodi do trajnog rešenja problema.

PLASTIČNI I ENDOKRINI HIRURG

KADA je operacija grudi kod muškaraca neophodna, pomoć treba potražiti kod hirurga plastičara ili specijaliste endokrine hirurgije.

Hirurško lečenje uvećanja žlezdanog tkiva dojki kod muškaraca izvodi se u opštoj anesteziji, pre čega se rade analize - najčešće su to labaratorijske analize i internistički pregled uz EKG. Takođe, kod ginekomastije je obavezan ultrazvuk ili mamogram, kao i analiza hormona - posebno polnih. U suštini se primenjuju tri hirurška pristupa, u zavisnosti od toga koliko je žlezna uvećana i koliko ima viška masnog tkiva - kroz mali rez na ivici areole; zatim metodom lipoaspiracije: uklanjanjem masti i delova žlezde vakuum-aspiracijom; a kad je muška dojka velika, primenjuju se hirurške metode slične onima za smanjenje ženskih grudi, uz modifikacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)