REKORAN BROJ UPISANIH KADETA NA VOJNU AKADEMIJU: Ministar Vulin - Vojska je uvek bila deo našeg naroda! (FOTO)

Novosti online

19. 08. 2020. u 14:13

MINISTAR odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Vojne akademije general-major Bojan Zrnić obišli su danas kadete 145. klase prve godine školovanja u Vojnoj akademiji koji se nalaze na osnovnoj obuci u Prvom centru za obuku Komande za obuku, u kasarni „Aerodrom“ u Somboru.

РЕКОРАН БРОЈ УПИСАНИХ КАДЕТА НА ВОЈНУ АКАДЕМИЈУ: Министар Вулин - Војска је увек била део нашег народа!  (ФОТО)

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Posle referisanja potpukovnika Dejana Hrkalovića iz Prvog centra za obuku ministru odbrane o realizaciji obuke i uslovima za obuku kadeta Vojne akademije, prikazan je deo obuke kadeta koji su pre nekoliko dana počeli svoje školovanje u Vojnoj akademiji - osnovne strojeve radnje sa oružjem. Potom je ministar Vulin obišao prostorije za smeštaj kadeta.

Kako je istakao ministar odbrane, Vojska Srbije je uvek bila deo našeg naroda i naš narod voli i poštuje svoju vojsku, a najbolji među nama dolaze na Vojnu akademiju. On je dodao da smo 2017. godine imali 146 primljenih kadeta u Vojnu akademiju, a ove godine 209.

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

- To govori da je interesovanje za Vojnu akademiju veliko, da će uvek biti veliko, ali da će i rasti u onoj meri u kojoj raste svest o tome da se u Vojsci Srbije teško radi, marljivo, uporno, strpljivo, ali da se bolje živi. Svi oni koji su vezali svoju sudbinu za Vojsku Srbije, za našu zemlju, treba da znaju da će se o njima voditi računa, da će im na Akademiji biti omogućeno da u skladu sa najvišim standardima uče, napreduju, ali da imaju i odgovarajući smeštaj i opremu i da, kada jednog dana postanu potporučnici, naši oficiri, da će imati siguran posao i mogućnost napredovanja u skladu sa svojim radom, vrednoćom i borbenošću. Vojska je tu da im omogući da žive bolje i da njihove porodice budu sigurne i bezbrižne uz njih, baš kao što će država Srbija biti sigurna i mirna kada ima ovakve momke i devojke i ovakvu 145. klasu koja se pokazala rekordna po broju, a verujem da će se pokazati rekordna i po broju onih koji će klasu završiti i po znanjima koja će usvojiti i steći - rekao je ministar Vulin.

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Komandant 145. klase kadeta potpukovnik Zdenko Šiljak rekao je da se u ovoj klasi osim kadeta iz Republike Srbije školuju i kadeti Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

- Kadeti su odmah po prijemu upućeni u centre za obuku gde se realizuje osnovna obuka čiji je zadatak i cilj da se kadeti osposobe za osnovne vojničke radnje i da se prilagode na vojničku sredinu. Osnovna obuka realizuje se u centrima za obuku jedinica Vojske Srbije u trajanju od šest nedelja i svi kadeti su zdravi i motivisani za realizaciju obuke - naglasio je potpukovnik Šiljak.

Prema rečima potpukovnika Dejana Hrkalovića, u realizaciji obuke sa najmlađim kadetima Vojne akademije angažovani su najspremniji i najsposobniji instruktori obuke, obezbeđeni su svi uslovi za smeštaj, život i rad i mogu da realizuju sve vežbe i gađanja u kasarni „Aerodrom“.

- Poligoni su pripremljeni u skladu sa najnovijim standardima. Kroz realizaciju individualne obuke oni će biti osposobljavani u vojnostručnoj obuci kroz strojevu, pešadijsku i taktičku obuku i pravila službe, potom kroz moral, fizičku obuku i ostale aktivnosti. Svaka obuka je predmet provere posle završetka, a siguran sam da će kadeti Vojne akademije posle mesec i po dana obuke uspešno savladati sve standarde koji se pred njih budu postavili - izjavio je potpukovnik Hrkalović.   

Kadet na smeru Vojnomašinsko inženjerstvo Božidar Mitić istakao je da su ga za upis u Vojnu akademiju motivisali odlični uslovi za život i rad kao i ljubav prema uniformi.

- Završio sam Srednju stručnu vojnu školu i već sam imao određeni deo obuke. Hteo sam i više da se obučavam kako bih postao što bolji starešina i oficir. Prvi dani obuke su za sada malo naporni, ali to meni ne predstavlja ništa novo ni teško. Obuka protiče po planu, u toku je privikavanje na terenu, radimo osnove strojeve obuke. Zadovoljan sam, ovo sam želeo i zbog toga sam ovde - rekao je kadet Mitić.

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Kadetkinja Anđela Ružičić sa smera Protivvazduhoplovna odbrana naglasila je da je tokom perioda prilagođavanja do sada naučila strojeve radnje bez naoružanja.

- Juče smo zadužili naoružanje i obučavamo se u osnovnim strojevim radnjama sa naoružanjem. Jeste teško i izazovno, međutim sve se može postići, jer je dobro organizovano, a sve se može postići ukoliko to želimo - istakla je kadetkinja Ružičić.

Prema rečima kadeta Marka Kovića sa smera Menadžment u odbrani ovo je obuka koju svaki budući oficir mora da prođe.

- Starešine imaju izuzetan odnos prema nama, trude se da nam što bolje prenesu svoja znanja, a mi se trudimo da ta znanja što bolje usvojimo kako bismo kada postanemo oficiri ta znanja mogli da prenesemo na mlađe generacije - poručio je kadet Ković i pozvao sve mlade da upišu Vojnu akademiju, jer je to „škola za najbolje i za odabrane“.   

Obilasku je prisustvovao i načelnik štaba Komande za obuku pukovnik Nikola Dejanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

FEDERER I NADAL NE VERUJU: Evo šta je Novak Đoković upravo uradio