EPIDEMIOLOG KON UPOZORIO: Ovo bi moglo da bude OPASAN prenosilac korone u ŠKOLAMA!

Novosti online

četvrtak, 06. 08. 2020. u 19:26

ЕПИДЕМИОЛОГ КОН УПОЗОРИО: Ово би могло да буде ОПАСАН преносилац короне у ШКОЛАМА!

Foto: N. Skenderija

EPIDEMIOLOG dr Predrag Kon govorio je na jučerašnjoj konferenciji o tome kako bi mogla da izgleda naredna školska godina, ali i koji su faktori u samom školskom okruženju predstavljeni kao faktori rizika.

- Što se škola tiče, jedna od stvari o kojima nije bilo u ovim dopisima, to je pitanje produženog boravka i to moramo da raspravimo. S druge strane, nastava je podeljena po ciklusima, na onlajn nastavu se računa u starijim razredima, a za mlađe razrede da se ona nastavi u školi. Deca će morati da dolaze zdrava u školu, da im se meri temperatura svaki dan, isto tako biće priča o tome kada moraju maske da se koriste, a moraju da se imaju uz sebe, tako da je to nešto što je novina.

Dr Kon je rekao da će poseban razgovor morati da se obavi sa prosvetarima o korišćenju nekih elementarnih stvari u školi poput sunđera.

- Moramo da shvatimo da će biti poseban razgovor sa prosvetarima i vezan za to da li će koristiti sunđer, kako će se ponašati oni i đaci, biće sasvim sigurno određenih preporuka za sprovođenje nastave, a ostalo je sve organizaciono i vrlo komplikovano - rekao je dr Kon.

Samo u slučaju kada je potpuno nov, sunđer je čist. U suprotnom sadrži sve vrste mikroba, a klice sa njega se jako brzo prenose, posebno kada je korona virus u pitanju.

Mnogi su pitali zašto se sunđer onda jednostavno ne bi oprao, ali odgovor leži u tome da obična topla voda nije dovoljna da uništi mnoge viruse, pa tako ni korona virus.

Foto: V. Danilov

Džanilin Hačings, sertifikovani profesionalac u oblasti bezbenosti hrane iz StateFoodSafety edukativnog centra u Juti kaže da prljavi sunđeri mogu širiti klice na sve što dodirnu - od ruku učenika preko površine na kojoj se nalaze, pa kasnije i po celoj tabli koju učenici i nastavnici neprestano dodiruju.

Na dezifenkciju sunđera deluju dve metode koje su prepoznate kao efikasne jer uništavaju 99 odsto bakterija i virusa.

- Vruća voda iz slavine neće biti dovoljno topla da ubije klice. U tom slučaju morali biste da otkuvavate sunđer.

Najefikasnija sredstva za dezinfekciju sunđera su mikrotalasna i mašina za sudove.

- Toplota ubija patogene, a valjalo bi i da se menja na svake dve nedelje ako je to ikako moguće - ističe Hačings.

Stoga, nema sumnje da će školsko osoblje morati na dnevnoj bazi ili da otkuvava ili da izloži sunđere velikoj toploti kako bi oni na početku svakog radnog dana bili potpuno čisti.

(Telegraf.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

Realno

06.08.2020. 20:33

Ovaj tip je zastareo(primitivan). Većina škola u doba digitalizacije ne koristi sunđer. Sramota kako neko ko je epidemiolog na državnom nivou nema ama baš nikakve veze sa životom u školama, a bavi se bezbednošću u školama(od zaraze). Kone, baviš se marginalnim pitanjima(sunđer) a sve ostalo bitnije ne pominješ:od gužvi na hodnicima, distance(deca ne drže distancu, kad se vide grle se, pa i sada na ulici, a niti su držali u junu distancu na maloj maturi,a ni na polaganju na testovima), ne održavaju pravilno higijenu(nema adekvatnih toaleta) a neće biti moguće ni nakon završetka svakog časa držati rastojanja pri menjanju kabineta. U učionicama neće biti propisanog rastojanja i da podeli odeljenja od 30 učenika na 3 dela nema doviljno prostora. Kako će se i gde držati nastava sa podeljenim odeljenjima na 3 dela? To znači da će jedan nastavnik držati 3 puta isti čas sa1/3 odeljenja, pa puta br.odeljenja neće biti ni termina ni slobodnih učionica-pogotovo u gradovima.Šta sa nastavnicima koji rade u više škola(a to je većina)? WC-ji su i do sada bili uska grla(i neuslovni). Koliko treba čistačica da bi se istovremeno dezinfikovale sve učionice posle svakog časa? Gde će biti učenici u to vreme, a vreme kada ulazei izlaze u/iz kabineta trajaće dugo ili će se svi pozaražavati u hodnicima. Škole će biti leglo zaraze! Nastavici će biti žrtvovani, a roditelji dece u velikoj opasnosti od zaraze kad deca dođu kući. A on se bavi sunđerom? Šta reći-izgubljen slučaj!

Obavesteni zna te neka nas uputi

06.08.2020. 21:40

@Zdrav skolski razum - Hoce li i ucionice podeliti, da bi ucenici bili odvojeni (po 15) i povecane da bi se sedelo na dovoljnoj udaljenosti, i da li ce zaposliti jos 90000 nastavnika?

dorcol

07.08.2020. 19:16

@Realno - Svaka ti čast na komentaru, svaka ti je zlatna. Kon nije rekao kako će da se zaštite prosvetari ako će biti u stalnom kontaktu sa decom. Deca su najveći prenosioci zaraze. Da li je svakom prosvetnom radniku uručen tablet ili lap top ako planiraju da bude onlajn nastava ? Ne može da se podrazumeva da svi imaju komp kod kuće i ako ga imaju treba deci zaposlenih u prosveti jer i oni su porodični ljudi. Da li znači da će prosvetni radnici primati duplu platu jer će raditi dvokratno, pre podne u školi a posle podne od kuće. I prosvetni radnici imaju decu kojoj treba skuvati , popeglati ... Da li planiraju prosvetare da upregnu kao stoku da rade od ujutro do uveče sa bednim primanjima od 45.000 dinara ?

Mirko

07.08.2020. 08:42

Maltene je nemoguce je spreciti bliske konktakte dece u skoli, pogotovo u nizim razredima po hodnicima, malim i velikim odmorima. Ko ce (krivicno) odgovarati u slucaju sirenja epidemije iz skola koje mogu imati ozbiljne posledice po brojne porodice (smrt, hronicna oboljenja, visemesecne opravke kod ugrozenih, itd)???

VLADA 011

07.08.2020. 14:14

Da je samo sndjer pa ovo je smesno.Sve je problematicno od ulaska u skolu kvake na vratima gelenderi dok se deca penju uz stepenice do ucionice pa klupe stolice a tek toaleti sanitarije .Doktore Kon da li mislite da ce cistacice tetkice to redovno i vise puta dezinfikovati kako treba a nemogu ni da stignu.Kazete deci da se mer temperatura a sta ako nema simtome pa se pojave kasnije ili ne prijavi da mu je neko bolestan mama tata baka deka pa se kasno sazna sta onda ceo razred sa roditeljima u samoizolaciju.Deca ne idu u skolu a mi roditelji na posao.Ima i najgore u tome sto terate decù u skolu sta ako roditelji odu u bolnicu ko ce onda decu da cuva?Imam utisak da kao po svaku cenu hocete decu da posaljete u skolu sramota.Da li vi i krizni stab ili ministarstvo prosvete ili vec ko imenom i prazimenom preuzima odgovornost ako se i jedno ne daj boze vise dece inficira. Samo on line nastava je resenje cuvajte nam decu!

Dragce

07.08.2020. 20:49

Ako se nadaj Bože nečije dete razboli u školi treba direktno i lično da tuže ovog čoveka,pa.šta on zamišlja,da se tako olako igra sa nečijom decom,e neće da može doktore.