EPIDEMIOLOG dr Predrag Kon govorio je na jučerašnjoj konferenciji o tome kako bi mogla da izgleda naredna školska godina, ali i koji su faktori u samom školskom okruženju predstavljeni kao faktori rizika.

Komentari (11)

Realno

06.08.2020. 20:33

Ovaj tip je zastareo(primitivan). Većina škola u doba digitalizacije ne koristi sunđer. Sramota kako neko ko je epidemiolog na državnom nivou nema ama baš nikakve veze sa životom u školama, a bavi se bezbednošću u školama(od zaraze). Kone, baviš se marginalnim pitanjima(sunđer) a sve ostalo bitnije ne pominješ:od gužvi na hodnicima, distance(deca ne drže distancu, kad se vide grle se, pa i sada na ulici, a niti su držali u junu distancu na maloj maturi,a ni na polaganju na testovima), ne održavaju pravilno higijenu(nema adekvatnih toaleta) a neće biti moguće ni nakon završetka svakog časa držati rastojanja pri menjanju kabineta. U učionicama neće biti propisanog rastojanja i da podeli odeljenja od 30 učenika na 3 dela nema doviljno prostora. Kako će se i gde držati nastava sa podeljenim odeljenjima na 3 dela? To znači da će jedan nastavnik držati 3 puta isti čas sa1/3 odeljenja, pa puta br.odeljenja neće biti ni termina ni slobodnih učionica-pogotovo u gradovima.Šta sa nastavnicima koji rade u više škola(a to je većina)? WC-ji su i do sada bili uska grla(i neuslovni). Koliko treba čistačica da bi se istovremeno dezinfikovale sve učionice posle svakog časa? Gde će biti učenici u to vreme, a vreme kada ulazei izlaze u/iz kabineta trajaće dugo ili će se svi pozaražavati u hodnicima. Škole će biti leglo zaraze! Nastavici će biti žrtvovani, a roditelji dece u velikoj opasnosti od zaraze kad deca dođu kući. A on se bavi sunđerom? Šta reći-izgubljen slučaj!

Obavesteni zna te neka nas uputi

06.08.2020. 21:40

@Zdrav skolski razum - Hoce li i ucionice podeliti, da bi ucenici bili odvojeni (po 15) i povecane da bi se sedelo na dovoljnoj udaljenosti, i da li ce zaposliti jos 90000 nastavnika?

dorcol

07.08.2020. 19:16

@Realno - Svaka ti čast na komentaru, svaka ti je zlatna. Kon nije rekao kako će da se zaštite prosvetari ako će biti u stalnom kontaktu sa decom. Deca su najveći prenosioci zaraze. Da li je svakom prosvetnom radniku uručen tablet ili lap top ako planiraju da bude onlajn nastava ? Ne može da se podrazumeva da svi imaju komp kod kuće i ako ga imaju treba deci zaposlenih u prosveti jer i oni su porodični ljudi. Da li znači da će prosvetni radnici primati duplu platu jer će raditi dvokratno, pre podne u školi a posle podne od kuće. I prosvetni radnici imaju decu kojoj treba skuvati , popeglati ... Da li planiraju prosvetare da upregnu kao stoku da rade od ujutro do uveče sa bednim primanjima od 45.000 dinara ?

Mirko

07.08.2020. 08:42

Maltene je nemoguce je spreciti bliske konktakte dece u skoli, pogotovo u nizim razredima po hodnicima, malim i velikim odmorima. Ko ce (krivicno) odgovarati u slucaju sirenja epidemije iz skola koje mogu imati ozbiljne posledice po brojne porodice (smrt, hronicna oboljenja, visemesecne opravke kod ugrozenih, itd)???

VLADA 011

07.08.2020. 14:14

Da je samo sndjer pa ovo je smesno.Sve je problematicno od ulaska u skolu kvake na vratima gelenderi dok se deca penju uz stepenice do ucionice pa klupe stolice a tek toaleti sanitarije .Doktore Kon da li mislite da ce cistacice tetkice to redovno i vise puta dezinfikovati kako treba a nemogu ni da stignu.Kazete deci da se mer temperatura a sta ako nema simtome pa se pojave kasnije ili ne prijavi da mu je neko bolestan mama tata baka deka pa se kasno sazna sta onda ceo razred sa roditeljima u samoizolaciju.Deca ne idu u skolu a mi roditelji na posao.Ima i najgore u tome sto terate decù u skolu sta ako roditelji odu u bolnicu ko ce onda decu da cuva?Imam utisak da kao po svaku cenu hocete decu da posaljete u skolu sramota.Da li vi i krizni stab ili ministarstvo prosvete ili vec ko imenom i prazimenom preuzima odgovornost ako se i jedno ne daj boze vise dece inficira. Samo on line nastava je resenje cuvajte nam decu!

Dragce

07.08.2020. 20:49

Ako se nadaj Bože nečije dete razboli u školi treba direktno i lično da tuže ovog čoveka,pa.šta on zamišlja,da se tako olako igra sa nečijom decom,e neće da može doktore.