OPREZNO SA PLATNENIM MASKAMA: Volimo da ih koristimo više od hirurških, ali zbog jedne sitnice mogu biti veoma opasne!

Novosti online

sreda, 05. 08. 2020. u 07:57

ОПРЕЗНО СА ПЛАТНЕНИМ МАСКАМА: Волимо да их користимо више од хируршких, али због једне ситнице могу бити веома опасне!

Foto: Novosti arhiva

MNOGI se umesto jednokratnih maski odlučuju sa platnene, koje se koriste više puta.

Ima mnogo prednosti u njima - bolje su za okolinu, praktične i mogu da izgledaju onako kako vi želite. Međutim, postoji jedna sitnica u vezi sa njima na koju mnogi zaboravljaju.

Naime, morate da ih perete svakog dana. Ako to ne radite, rizikujete ozbiljne posledice na koži u vidu akni koje su već dobile nadimak "maskne". U tako vlažnom i toplom okruženju bakterije na vašoj koži prosto bujaju, a da biste izbegli "maskne", morate da perete masku redovno.

"Maskne" su još i najmanji problem. Ako ih ne održavate kako treba, neće biti efikasne u sprečavanju virusa da uđe u vaše telo.

- Ako istu masku koristite više dana zaredom, na njoj se zadržavaju virusi i bakterije i tako ona gubi efikasnost. Maske mogu da se peru i u mašini i na ruke, toplom vodom. Kada je stavljate i skidate, držite je samo za lastiš i ne dodirujte oči, usta i uši. Nakon što je skinete, detaljno operite ruke. Takođe, imajte na umu da i platnene maske imaju rok trajanja. Ako vidite da je materijal pohaban ili izbledeo, bacite je - kaže dr Lusi Glensi za "Metro.co.uk".

(Blic žena)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

Sale

06.08.2020. 07:01

@Pedja - More ja od Marta jednu te istu šetam po džepu pa vidim i dalje nisu pale ba(k)terije. Nisam čuknut da svaki put kad uđem u prodavnicu bacim po jedan evro. Ne rastu pare na drvo. A ni maske bogami.

Lazar

05.08.2020. 20:08

Samo teški debil veruje da bilo koja maska koja je u opticaju, zaustavlja bilo koji virus. To je zbog disproporcije između gustine tkanja maske i veličine virusa potpuno nemoguće. Ali, ne bih ja da maskiranima kvarim ugođaj. Neka slobodno veruju u šta hoće. Maska, doduše, efikasno prikriva ružnoću i malo šta uz to.

Niko

06.08.2020. 06:15

@Lazar - Hoce da prave od ljudi debile... Svako ko je imao 3 iz biologije zna da su virusi jako jako jako mali, i pore na tkanini ga ne mogu zadrzati, mozda fff3 tip maske moze i to samo neke viruse... Jedina zastita je skafander bocom kiseonika, koji se koristi u labaratorijama sa visokim stepenom zastite, kao onaj Luj Paster u Francuskom

Srki

06.08.2020. 13:13

@Lazar - Jako je opasno javno iznositi ovakve stavove, pred ljudima koji nemaju dovoljno znanja da razumeju opasnost. Niko i ne kaže da maske zaustavljaju viruse, već da uz pravilnu upotrebu smanjuju mogućnost infekcije na 1%. Takođe, maska treba da zaustavi kapljice sa virusima, a ne sam virus. Zbog ovakvih su za nas zatvorene granice cele EU.

Jovan

06.08.2020. 14:59

@Srki - Ko je, kad, i na koji način utvrdio da pravilna upotreba maske smanjuje mogućnost infekcije na 1%? Dajte mi neki naučni rad da ga pročitam, gorim od nestrpljenja!!!

Srki

06.08.2020. 15:38

@Jovan - @Jovan Renyi Zhang, Yixin Li, Annie L. Zhang, Yuan Wang, Mario J. Molina. Identifying airborne transmission as the dominant route for the spread of COVID-19. Proceedings of the National Academy of Sciences, 2020; 202009637 DOI: 10.1073/pnas.2009637117 Texas A&M University. "Face masks critical in preventing spread of COVID-19: Study found that wearing a face mask stopped person-to-person spread of the virus." ScienceDaily. ScienceDaily, 12 June 2020. .

Lazar

06.08.2020. 17:32

@Srki - Опусти се Срки. Никакве посебне опасности од овог вируса нема. Већ је од веома угледних лекара из Италије, Енглеске, Америке... итд. раскринкан као неадекватан, начин евидентирања мртвих, који су у овој превари карика која недостаје. Да би нешто било хорор, мора да има мртвих, а њих овај вирус, као за инат, не генерише. Зато, опусти себе и не плаши друге, јер то није лепо...