OŽIVELI PLUĆA KRVLJU SVINJE Srpska naučnica o kojoj priča ceo svet za "Novosti": Isplatilo se, na ovome radimo godinama

M. MARKOVIĆ

22. 07. 2020. u 09:30

TIM kojim na prestižnom univerzitetu Kolumbija rukovodi prof. dr Gordana Vunjak Novaković ponovo je fascinirao svet.

ОЖИВЕЛИ ПЛУЋА КРВЉУ СВИЊЕ Српска научница о којој прича цео свет за Новости: Исплатило се, на овоме радимо годинама

Foto: I. Marinković

Posle dokazanog mogućeg uzgoja ljudskih organa u laboratoriji, sada su uspeli da vrate život oštećenim ljudskim plućima uz pomoć svinjske krvi. Ovaj revolucionarni poduhvat već je propraćen ovacijama naučne elite i najavljuje da će u vreme oskudnog donorstva olakšati probleme hiljadama plućnih bolesnika koji čekaju na zamenu vitalnog organa.

- Mnogi, nažalost, to i ne dočekaju. Mene je to odavno pokrenulo da tragam, i ovaj eksperiment kao rezultat višegodišnjeg rada je, sasvim sigurno, urodio plodom. Dakle, isplatilo se - kazala nam je prof. Vunjak.

Ona je nedavno, za "Novosti", i nagovestila da u nauci ni uzgoj ljudskih organa u laboratoriji nije naučna fantastika, već stvarnost. Fokusirala se u svom istraživačkom radu upravo na pluća.

U ovom poduhvatu regeneracije ljudskih pluća izgarala je sa kolegom dr Bačetom osam godina. I tako se došlo do zaista nesvakidašnjeg podviga. Šest pluća pacijenata kojima je dijagnostikovana moždana smrt bila su ponuđena za transplantaciju. Klinike su ih odbile zbog lošeg kvaliteta. Bila su natečna, ispunjena tečnošću... Ali, prof. Vunjak i dr Bačeta ih nisu otpisali. Svako od tih pluća stavili su u plastičnu kutiju i priključili na respirator kako bi ih koliko-toliko održali u stanju "disanja". Povezali su ih potom sa krvotokom uspavane svinje, vezujući ih na njenu vratnu venu. Tako je, objasnili su, svinjska krv tekla kroz krvne sudove u ljudskim plućima. Hranili ih i odstranjivali štetno u njima. Posle punog dana povezanosti ljudskih pluća i svinjskog krvotoka, dogodilo se pravo čudo. Oštećena pluća su se oporavila. Usledili su hitni laboratorijski nalazi koji su i potvrdili - pluća su potpuno živela.

V.N.

 

- Svinja je uspela da održi pluća živim i omogućila im je da se oporave - prvi je javnosti saopštio dr Bačeta.

Ovom timu, koji predvodi prof. dr Vunjak, stručnjak u samom vrhu biomedicinskog inženjeringa, predstoji još mnogo rada.

- Da se usavrši primena, to nije posao dan za dan - poručila je Gordana Vunjak.

Rad prof. Vunjak i njenog tima objavljen je u prestižnom naučnom časopisu Nature.

BUDNE DOK SU NA APARATIMA

PRVI pokušaj da se iz krvotoka svinje usmeri snaga na obolela i oštećena pluća bio je zapanjujuć. Životinje nisu anestezirane, već su puštene da se, dok su njihove vene vezane za pluća, slobodno šetaju. Pluća su se već tada "osvežila". Drugi pokušaj, dok su bile u snu, dao je željeni rezultat.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Komentari (3)

sasa85

22.07.2020. 11:54

Ne znam, podeljeni su mi stavovi o ovakvim stvarima. Sa jedne strane znam da ima puno ljudi koji se lece i da bi im ovakvo nesto puno znacilo, a sa druge strane ne podnosim smer u kome ide nauka i tehnologija... Mislim sta na kraju ce svi ziveti kao kornjace i imati ugradjenih sto zajebancija. Kada bi se neki balans nasao, to bi bio pun pogodk. S obzirom da se svet vrti oko novca, tesko izvodljivo.