ZAJEDNIČKI DA SAČUVAMO MIR I NAROD: Povodom Dana opštine Kosovska Mitrovica, Zlatna povelja i ključevi grada dodeljeni predsedniku Srbije

D. ZEČEVIĆ

23. 11. 2021. u 19:25

SVEČANOM akademijom u Mitrovačkom dvoru juče je obeležen Dan opštine Kosovska Mitrovica i oslobođenje grada u Drugom svetskom ratu. Zlatna povelja i Ključevi grada dodeljeni su predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, a u njegovo ime primila ih je Jelena Stojković, zamenica direktora Kancelarije za KiM.

ЗАЈЕДНИЧКИ ДА САЧУВАМО МИР И НАРОД: Поводом Дана општине Косовска Митровица,  Златна повеља и кључеви града додељени председнику Србије

Povelje opštine dodeljene i zaslužnim institucijama i pojedincima / Foto D. Zečević

Ovu odluku prethodno je jednoglasno odlučio privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica, a u obrazloženju se navodi da se predsedniku Vučiću dodeljuje "za izuzetan doprinos u očuvanju mira i stabilnosti, opstanku i radu srpskih institucija u Autonomnoj Pokrajini Kosovo i Metohija, kao i svakodnevnoj podršci opštini i građanima Kosovske Mitrovice".

U pismu zahvalnosti za dodeljena priznanja, pročitanom na svečanoj akademiji, predsednik Vučić je naveo da "povelja vaše i naše Kosovske Mitrovice" za njega imaju poseban značaj i posebnu emotivnu vrednost, jer dolaze kao potvrda da je današnja Srbija uvek uz svoj narod na Kosovu i Metohiji.

- Iza svakog priznanja stoji posvećen rad i pregnuće, ali ovo koje ste mi danas dodelili shvatam kao priznanje za napore koje smo svih ovih godina zajedno ulagali da i u najtežim uslovima sačuvamo, pre svega, mir i bezbednost našeg naroda u pokrajini, a onda i naše zajedništvo, bez koga ne bi bilo ni današnjih rezultata i rekordnih ulaganja države Srbije u razvoj srpskih sredina na Kosovu i Metohiji - navodi se u pismu predsednika Vučića.

On je ukazao da Srbija danas prednjači u ekonomskom razvoju, direktnim stranim investicijama, rastu BDP i kao takva garant je i jake Kosovske Mitrovice i još intenzivnijeg investicionog ciklusa na KiM:

- Zato, dragi prijatelji, naše su sudbine neraskidivo povezane i uvek ću se boriti za prosperitet i napredak Kosovske Mitrovice i svih naših sredina u pokrajini, bilo da se nalaze južno ili severno od Ibra!

Obeležavanje velikih datuma, kao što je za Kosovsku Mitrovicu 23. novembar, Dan oslobođenja od neprijatelja u Drugom svetskom ratu, kako je poručio predsednik Vučić, uvek ima istorijsku i savremenu dimenziju.

- Sećajući se sa ponosom naše slavne prošlosti i slavnih predaka, imamo još ozbiljniju i jaču obavezu, ali i želju, da svim građanima i generacijama koje dolaze obezbedimo sigurnu budućnost na ovim prostorima, da raseljenim Srbima omogućimo povratak na njihova ognjišta, a ostalima siguran i bezbedan opstanak - navodi se u Vučićevom pismu koje se završava porukom: "Živela Kosovska Mitrovica, živela Srbija!"

Povelje opštine dodeljene su i vladinoj Kancelariji za KiM, kao i zaslužnim institucijama i pojedincima.

U ime predsednika Vučića priznanje primila Jelena Stojković / Foto D. Zečević

- Ovaj Dan nas obavezuje da čuvamo ono najvrednije, a to je sloboda. Njoj težimo i zato gajimo sećanje na sve koji su dali život, žrtvujući se da bi mi živeli bolje. Kao slobodarski narod nastojimo da sloboda i mir budu naša glavna i osnovna misija. To čini i naš predsednik države Aleksandar Vučić koji uz dijalog, razgovor i dogovor stvara bolje uslove za mir ne samo na ovim prostorima već i na Balkanu - kazao je Aleksandar Spirić, predsednik privremenog organa Kosovske Mitrovice.

Prisutnima na svečanoj akademiji obratio se i Goran Rakić, predsednik Srpske liste, naglasivši da je strpljenje odlika srpskog naroda kojom pobeđuju sve nedaće i iskušenja.

- Predugo traje naša borba, ali mi smo strpljivi i zahvaljujući tome ostaćemo svoji na svome - kazao je Rakić.

OTVOREN MOST NA DUDINOM KRŠU

POVODOM Dana opštine organizovano je i polaganje venaca na spomenik palim borcima narodnooslobodilačkog rata i rudarima na brdu Kukavica iznad Kosovske Mitrovice koje su položili predstavnici Kancelarije za KiM, Grada, Srpske liste i Subnora. Potom je na Dudinom kršu otvoren most, dok je u okviru Kliničko-bolničkog centra započeta rekonstrukcija i izgradnja koja će se sprovoditi u fazama.

GRADILIŠTE

PRENOSEĆI pozdrave Petra Petkovića, direktora Kancelarije za KiM, kojem prištinske vlasti u utorak ujutru nisu dozvolile da uđe na Kosmet, njegova zamenica Jelena Stojković istakla je da je Kosovska Mitrovica danas jedno veliko gradilište, da grad napreduje, a da je Kancelarija za KiM uvek tu uz građane i svoj narod na Kosmetu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (14)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!