REDITELJI PRVI PUT PRIMLJENI U SANU: Na Skupštini srpske akademije nauka i umetnosti izabrano 13 dopisnih, 12 redovnih i 5 inostranih članova

E. V. N.

05. 11. 2021. u 10:26

REDITELjI Dejan Mijač i Slobodan Šijan, scenograf Miodrag Tabački i vajar Mrđan Bajić izabrani su za nove dopisne članove Srpske akademije nauka i umetnosti, u novoformirano Odeljenje umetnosti.

РЕДИТЕЉИ ПРВИ ПУТ  ПРИМЉЕНИ У САНУ: На Скупштини српске академије наука и уметности изабрано 13 дописних, 12 редовних и 5 иностраних чланова

Akademici Dušan Kovačević i Vladimir Kostić, Foto N. Skenderija

Oni su dobili potrebnu većinu glasova na izbornoj skupštini SANU koja je održana juče, a čime je završen izborni ciklus. Takođe, poznati ruski reditelj Nikita Mihalkov izabran je za inostranog člana.

Na Odeljenju jezika i književnosti za dopisne članove izbrani su profesori književnosti Miodrag Loma i Milivoj Nenin.

Slobodan Šijan, Foto P. Milošević

Nikita Mihalkov, Foto AP

Dejan Mijač, Foto Tanjug

Akademici su juče birali i redovne članove, pa su na Odeljenju medicinskih nauka u redovno članstvo izabrani Goran Stanković, Bela Balint i Marko Bumbaširević.

Za redovne članove Odeljenja istorijskih nauka potrebnu podršku kolega dobili su Miodrag Marković i Slavenko Terzić, a novi dopisni član je Dragan Bogetić. Redovni član Odeljenja umetnosti postao je kompozitor Svetislav Božić.

U Odeljenje za matematiku, fiziku i geo-nauke izabrani su kao redovni Vladimir Rakočević i Vladica Cvetković, a dopisni je Igor Dolinka.

Redovni članovi Odeljenja hemijskih i bioloških nauka postali su Miloš Đuran i Velimir Popsavin, a dopisni Marjan Niketić i Željko Tomanović.

Odeljenje tehničkih nauka SANU za redovne članove dobilo je Slobodana Vukosavića i Velimira Radmilovića, a dopisne Miodraga Mihaljevića, Vladimira Srdića i Vladana Devedžića.

Za nove inostrane članove izabrani su, osim Mihalkova, Čašlav Brukner, Slobodan Simonović, Natalija Narušicka i Ginter Grincing.

Ukupno je izabrano 14 dopisnih, 12 redovnih i 5 inostranih članova. Pojačanje, to jest nijednog dopisnog člana, nisu dobila odeljenja društvenih i medicinskih nauka. Izbornoj skupštini prisustvovala su 104 člana, od ukupo 119, koliko ih je Akademija imala pre skupštine, pa je za izbor u redovne članove bilo potrebno dobiti najmanje 43 glasa (glasaju samo redovni), a za dopisne 58.

Miodrag Loma, Arhiva

Milivoj Nenin, Foto Branislav Lučić

Miodrag Tabački, Foto Igor Marinković

Novoizabrani akademici naglasili su, za "Novosti", da ih ovaj izbor obavezuje da rade još više.

Reditelj Dejan Mijač u izjavi našem listu je rekao:

- Milo mi je da mi se desilo nešto nepredviđeno, a lepo.

Miodrag Tabački kaže da mu izbor među besmrtnike mnogo znači.

- To potvrđuje moj rad i angažman, upućuje me da nastavim da se bavim afirmacijom profesije na širem planu - naveo je ovaj scenograf.

Za profesora Miodraga Lomu ovo je nova situacija.

- Tek kada budem video šta se od mene očekuje, mogao bih nešto više da kažem - naglasio je Loma.

- U svakom slučaju, spreman sam da se prihvatim obaveza koje me čekaju.

Prof. dr Milivoj Nenin na pitanje šta mu znači izbor za dopisnog člana SANU, rekao je:

- Reći ću vam u jednoj rečenici: to znači da ću od danas morati za nijansu još više da radim.

Inače, za izbor među redovne članove bilo je predloženo 13 kandidata, za dopisne 36, a za inostrane 5 kandidata.

Brojanje glasova trajalo je neuobičajeno dugo, pa je komisija koja brojala glasove radila duže od tri sata.

PODMLAĐIVANjE

SRPSKA akademija nauka i umetnosti pre izborne skupštine bila je najmalobrojnija u regionu, a njeni časnici isticali su i da ima najstarije članstvo. Srbija na 100.000 stanovnika ima 1,8 akademika, dok je to kod drugih zemalja znatno više. Cilj ove izborne skupštine bio je da se ova naučna i umetnička institucija podmladi i bar malo omasovi.

Foto N. Skenderija

KOSTIĆ OPET NUDI OSTAVKU?

PREDSEDNIK SANU Vladimir Kostić je na kraju zasedanja rekao:

- O mojoj daljoj ulozi u Akademiji nadam se da ću vas obavestiti u ponedeljak.

U hodnicima Akademije čuli su se komentari da je Kostić nezadovoljan rezultatima izbora, iz sličnih razloga kao i nakon prethodnih, 2018. godine, jer SANU nije dovoljno brojčano ojačana i podmlađena. Tada je ponudio ostavku koja nije prihvaćena.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?