PRIŠTINA NEĆE DA PREUZME TELA ALBANACA: Komisija za nestale nailazi na zid na Kosmetu

V. C. S.

02. 09. 2021. u 16:49

PROCES traženja nestalih lica zaustavljen je zbog neodgovornosti Prištine, čulo se na okruglom stolu "Aktuelno stanje procesa traženja nestalih na KiM".

ПРИШТИНА НЕЋЕ ДА ПРЕУЗМЕ ТЕЛА АЛБАНАЦА: Комисија за нестале наилази на зид на Космету

Pripadnici OVK / Foto EPA

Predsednik Vladine Komisije za nestale Veljko Odalović rekao je da se Priština oglušila o proveru desetak lokacija na KiM:

- Mi smo pretražili pet lokacija u severnom delu Kosovske Mitrovice i pronađeni su posmrtni ostaci kosovskih Albanaca, koji su identifikovani - naveo je Odalović i dodao da je završena ekshumacija i na lokaciji Križevar, gde je identifikovano sedam posmrtnih ostataka Albanaca. Međutim, prištinska strana ignoriše dogovore oko primopredaje tela, koja se nalaze u Beogradu, kao i zahteve za novim sastankom.

Predsednica Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na KiM Verica Tomanović kaže da se traga za još 563 lica sa spiska udruženja, a šef programa za Zapadni Balkan Međunarodne agencije za nestala lica (ICMP) Metju Holidej da je za 20 godina sakupljeno više od 15.000 genetičkih uzoraka od porodica nestalih i uzeto DNK sa više od 6.000 posmrtnih ostataka, i identifikovano 2.586 nestalih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda