PONOVO U SUDNICU AKO TUŽE DAČIĆA I VUČIĆA: Toma Fila, čuveni advokat, o počecima, slavnom ocu, karijeri, Slobodanu Miloševiću...

S. Vidačković

02. 09. 2021. u 11:00

U 80 GODINA, koliko je napunio pre mesec dana, čini se da je stalo nekoliko života. Sin slavnog branioca Filote File, rođen u Bitolju 1941, postao je sa nepune 22 godine najmlađi advokat u bivšoj Jugoslaviji.

ПОНОВО У СУДНИЦУ АКО ТУЖЕ ДАЧИЋА И ВУЧИЋА: Тома Фила, чувени адвокат, о почецима, славном оцу, каријери, Слободану Милошевићу...

Foto N. Skenderija

Prvi je u svojoj struci organizovao konferencije za novinare, branio Titovu udovicu Jovanku Broz, bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića, glumca Žarka Lauševića i bezbroj onih koji su bili optuženi za najteža krivična dela.

Poput svog oca, i on je bio žestoki protivnik smrtne kazne. Danas advokat Toma Fila kaže da ne zna tačno kada je otišao u penziju, ali da nije prestao da radi, već je samo pre nekoliko godina rekao da neće više da ide u sudnicu. Danas daje pravne savete i pomaže svojim saradnicima u porodičnoj advokatskoj kancelariji u centru Beograda, a i poslanik je socijalista u Skupštini Srbije.

Sledeće godine čuvenog advokata čeka jedan jubilej - 50 godina braka sa suprugom Vesnom. Planira veliko slavlje, veće i bolje od onog koje je priređeno za ulazak u devetu deceniju.

- Ivica Dačić i kolege iz poslaničkog kluba SPS su zvali da čestitaju, pozvao me je čak i predsednik Vučić. U prvi mah sam pomislio da me neko zeza, ali sam mu prepoznao glas. Poželeo mi je sve najlepše, a za moj rođendan saznao je od novinara koji je u tom trenutku bio sa njim - priča Fila.

Svaki Tomin rođendan je događaj u rodnoj Makedoniji. Njihov najbolji kompozitor Grigor Koprov pre nekoliko godina napisao mu je i pesmu, zove se "Rodenden na Toma Fila" i to sada redovno peva sa prijateljima.

- Da vam kažem, u Makedoniji ima samo jedan koji ne zna da peva, a vi upravo pričate sa njim. Kad hoću da zapevam, istog momenta deset ruku krene ka mojim ustima da me spreči. Ne znam na koga sam takav, otac je divno pevao - kroz osmeh priča naš sagovornik.

Sa posebnom setom, poštovanjem i ljubavlju govori o svom ocu Filoti. U vitrini njegove radne kancelarije, pored brojnih knjiga, stoji i ćirilička tabla "Advokat Filota Fila", koja je nekad bila postavljena na ulazu. Kaže da poput svog tate voli druženje i kafanu, a obojica su neretko iz nje išla u sudnicu.

- To su bila druga vremena. Sećam se da smo tadašnji direktor kampa "Košutnjak" Rade Ognjanović i ja imali zajednički apartman, a u ormaru je bilo polovina mojih odela i polovina njegovih. I kad zaglavimo tamo, onda se samo ujutru istuširam, stavim pola kile peperminta u usta, obučem odelo i pravo u sudnicu.

U knjizi koja je odnedavno u prodaji, "Branio sam na smrt osuđene", na oko 500 strana opisani su najteži slučajevi sa kojima se stariji Fila suočio u karijeri, braneći osuđenike na smrtnu kaznu. Zabeležio je da je uvek zastupao samo optužene. Kako je i sam bio zatočenik logora Mathauzen, gde je dospeo kao partizanski ilegalac, Filota Fila je za dlaku izbegao smrt. Ali, ni tada se nije završilo mučenje za prvoborca Filu. Često je bio na udaru vlasti.

- Kad se Vesna udavala za mene, govorili su njenom ocu, crnogorskom prvoborcu, "udaješ ćerku za trulu buržoaziju". A moj otac je bio sirotinja, došao je sa jednim parom veša u Beograd i sve je sam stvorio. Zato je on najveći od svih. Ne samo što je stvorio ime, nego zbog svega što je prošao u životu.

Toma smatra da on i otac nisu jednaki, već da je Filota mnogo uspešniji od njega:

- Ja sam na belom konju ušao u advokaturu. Imao sam utaban put i celog sam se života takmičio sa tatom, ali bezuspešno. On je bio gospodin, a ja...onako.

Najveći kompliment Fila je svojevremeno dobio u Okružnom sudu, kada su kolege rekle "kad Toma bude izašao, izaći će i smeh iz ove sudnice". I tako je i bilo. Nudili su mu da uđe u partiju kada je imao samo 17 godina, tada nije zbog oca, ali se u zrelim godinama predomislio. Kada je, kako kaže, SPS promenio statut posle pada Miloševića, Ivica Dačić ga je ubedio za nekoliko dana i danas je član predsedništva. Kada je odlazio sa odborničkog mesta u Skupštini grada Beograda i naprednjaci i opozicija lupali su o sto skandirajući "Tomo, ostani".

Slučaj koji ga je naveo da se bavi politikom, a za mnoge i prva asocijacija na Tomu Filu, jeste odbrana Slobodana Miloševića. Krajem marta na javnom servisu je emitovana serija "Porodica" u kojoj su prikazana poslednja tri zajednička dana porodice Milošević, neposredno pred hapšenje bivšeg predsednika SRJ. U ovom ostvarenju prikazan je i Filin lik, o kome on kratko kaže:

- To je umetnička sloboda. Prikazan sam u seriji tri dana, a bio sam u vili "Mir" svega šest sati.

Gotovo svaki vikend Toma sa suprugom Vesnom provodi u vikendici u Grockoj. U bašti gaje krastavce, paprike i paradajz, a imaju i kokoške. To je njihovo mesto za uživanje.

Oni koji su na društvenim mrežama često se i danas sreću sa rečima koje je čuveni advokat izgovorio, dajući supruzi Vesni pištolj na poklon - "Evo ti pa pucaj, lakše ću te izvaditi iz zatvora nego iz groba".

- Eno i sad ima stočić gde čuva oružje. Rekao sam joj samo pucaj, ja te sigurno vadim iz zatvora, ali iz groba - nema šanse! To je bilo devedesetih, sada su druga vremena.

Iako je obećao da više neće ući u sudnicu kao advokat, nismo odoleli da ga ne pitamo koji slučaj bi ga ponovo vratio tamo:

- Ako bi optužili Ivicu Dačića, vratio bih se da ga branim! I za Vučića isto.

GIMNAZIJALAC SA MAČEM

JOŠ u srednjoj školi, tadašnjoj Muškoj gimnaziji na Dorćolu, Toma je počeo da trenira mačevanje u klubu Crvena zvezda. Kaže da su tada mnogi mislili da je to zbog tri musketara. I danas u svojoj kancelariji ima sablje sa kojima je vežbao dok je bio mlad, a veliki je kolekcionar kubura i mačeva. Neke je kupio, a neke dobio na poklon.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju