MAĐARI NEDELJNO VRATE U SRBIJU 300 MIGRANATA! "Novosti" sa žiteljima pograničnih mesta Srbije na "izbegličkoj ruti" ka severnom susedu

Jelena Lemajić

29. 08. 2021. u 10:00

SELA Bački Vinogradi, Horgoš, Martonoš, Tavankut, Majdan-Rabe, Đala, Riđica, gradovi Subotica, Sombor, Kanjiža i Novi Kneževac samo su neka od mesta duž srpsko-mađarske državne međe koja su u svim kartama migranata upisana velikim slovima.

МАЂАРИ НЕДЕЉНО ВРАТЕ У СРБИЈУ 300 МИГРАНАТА! Новости са житељима пограничних места Србије на избегличкој рути ка северном суседу

Foto Police.hu

U svakom momentu u ovim mestima, ali i ataru koji ih okružuje ima najmanje po 150 migranata iz Sirije, Avganistana, Somalije i drugih arapskih zemalja koji vrebaju šansu da iskoriste trenutak neopreznosti mađarskih graničara i pređu u Evropsku uniju. Mali broj u tome i uspe.

Međutim, mnogo više je onih čiji pokušaji i po nekoliko puta bude osujećen i oni se ponovo vraćaju u našu zemlju. Nezvanične procene su da mađarska policija nedeljno vrati oko 300 ljudi u Srbiju.

Zbog toga život u ovim selima više nije isti. Gotovo da nema prazne kuće ili vikendice u koju nisu ušli i devastirali je. Neretko ih ima više nego samih meštana, te nije ni čudo što narod zazire od njih.

- Tokom dana se sklanjaju po njivama i šumama, da ih nenadane patrole ne bi odvele u Preševo. Ali uveče treba da vidite kako se skupljaju na određenim tačkama u selu, kako po njih dolaze taksisti iz Subotice i Sombora sa lestvama na kolima i odvoze ih do ograde - priča nam Tibor F. iz Horgoša. - Taksisti potom projure nazad kroz selo, a oni ostaju da se snalaze. Pa kako ko uspe, zavisi koliko ima sreće i novca sa sobom. Često su kopali i rupe, prave pacovske kanale, ali su otkrivani pa se radije odlučuju da seku žicu ili je preskaču, ili da se uvlače u kamione koji čekaju na carinjenje na graničnom prelazu.

U Majdanu je momak, veli nam Verica Vaš iz ovdašnje mesne zajednice, koji je čak 60 puta pokušao da pređe bodljikavu žicu kojom je mađarska granica opasana celom dužinom. I ne odustaje. Pokušava da pređe i u Rumuniju, ali su i tamo pojačane patrole.

- Za razliku od zimus, sada ih u selima ima oko 250, što je opet više nego što ima nas. Sada su to mahom Somalci. Srećom, mirni su, nas ne diraju, ali i ne gledamo kako se međusobno tuku usred bela dana - kaže Verica. - Tokom dana su na njivama, sakriveni među kukuruzom i suncokretom, da ih ne bi pokupili i odveli u Preševo. Time onda gube najmanje nekoliko dana... Videćemo kako će biti na jesen. Prošla zima nam je strašna bila, samo iz jedne kuće izvedeno je 50 ljudi, a u selu ih je tada bilo više od 500.

U većim grupama mogu da se vide i po Subotici i to na prometnim mestima. Nedavno je u blizini centra grada izbila takva tuča da je jedan Avganistanac jedva preživeo. Autobuska i železnička stanica, Senćanski put, veliki marketi samo su neka od mesta gde ih građani redovno sreću.

- Čini nam se da ih ima svuda sem u Prihvatnom centru, gde bi trebalo da budu - kaže kratko Subotičanin Jovan B.

Sudeći po pisanju medija i saopštenjima policije, ko i uspe da preskoči ili preseče žicu, u Mađarskoj se provede kao bos po trnju. Minulog vikenda mađarska policija je na području Morahaloma sprečila nasilni pokušaj grupe od 20 migranata da pređu mađarsko-srpsku među. Oni su pokušali da probiju zaštitnu ogradu na granici, a tom prilikom jedan od njih je poprskao mađarskog policajca suzavcem. Angažovanjem policijskih i vojnih snaga, nasilan upad na teritoriju Mađarske je sprečen.

U međuvremenu, policijska termovizijska kamera je u ritu kod Đale, u blizini reke Tise, uočila grupu od nekoliko desetina migranata, na prostoru koji ne pokriva zaštitna ograda. Policijske i vojne patrole su na licu mesta zatekle 65 Sirijaca koji kod sebe nisu imali nikakva dokumenta. Takođe policijski službenici kapetanije Bačkiškun, u naselju Vaškut, zatekli su grupu od 15 ilegalnih migranata koji su se izjasnili da su Sirijci. Policajci iste kapetanije u mestu Gara priveli su grupu od 14 avganistanskih migranata, bez dokumenata. I, tako - iz dana u dan.

I VOJSKOM NA KRIJUMČARE

MAĐARSKA policija zaustavila je u četvrtak ujutro kamion i automobil kojim su upravljali naši državljani. Nekoliko migranata je odmah napustilo vozila i pobeglo u šumu, a na licu mesta je uhapšeno šest ljudi. Istog dana na Tisi kod Segedina vojska i policija uhapsila je 38 ljudi.

U skladu sa mađarskim zakonima, svi migranti su, posle saslušanja, sprovedeni do zaštitne ograde na mađarsko-srpskoj granici, a naši državljani su zadržani u pritvoru. Terete se za krijumčarenje i trgovinu ljudima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade