GENOCID NAD SRBIMA NE SME DA BUDE ZABORAVLJEN: U Subotici održan komemorativni skup za stradale u "Oluji"

J.L.

03. 08. 2021. u 16:59

POVODOM 26. godišnjice stradanja srpskog naroda u zločinačkoj akciji "Oluja" u Velikoj većnici Gradske kuće održan je komemorativni skup, u organizaciji Saveza srpskih udurženja Severnobačkog okruga.

ГЕНОЦИД НАД СРБИМА НЕ СМЕ ДА БУДЕ ЗАБОРАВЉЕН: У Суботици одржан комеморативни скуп за страдале у Олуји

Foto: Arhiva Novosti

Skup je uveličao gradnačelnik Stevan Bakić poručujući da će ovakvi komemorativni skupovi uvek imati podršku Grada.

- Bliži se 4.avgust, dan kada je pre 26 godina počela zločinačka akcija "Oluja". Jedan od najtragičnijih datuma srpske istorije o kojima je uvek teško govoriti. Mi o "Oluji" moramo da govorimo češće, da se čuje reč o genocidnoj akciji prema srpskom narodu, a sve žrtve zaslužuju najveću počast – poručio je gradonačelnik Bakić.

– Ovaj grad je bio utočište za hiljade Srba koji su proterani sa vekovnih ognjišta. Oni su danas naši sugrađani i daju nemerljiv doprinos razvoju Subotice, ali zavičaj i zločin koji je nad njima učinjen nikada ne mogu da zaborave. Ne smeju da zaborave, a ne smemo ni mi, koji smo bili svedoci krajiške tragedije. Velika je odgovornost na nama da im prenesemo istinu šta se dogodilo, a o kojoj se govorilo šapatom i nije imala mesta u javnom i državnom životu. To je promenila državnička vizija Aleksandra Vučića a negovanje kulture sećanja je opredeljenje svih nivoa vlasti.

Manifestaciju već šest organizuje Savez srpskih udruženja Severnobačkog okruga sa ciljem da se jedan od najvećih pogroma srpskog naroda nikada ne zaboravi.

- Pre 26 godina u "Oluji" je ubijeno više od dve hiljade ljudi, a oko 220 hiljada naših sunarodnika proterano sa vekovnih ognjišta. Od toga je oko 10.800 našlo utočište i novi dom u Subotici – podseća Boro Vukajlović, predsednik Saveza srpskih udruženja SBO, koji je za dan svog udruženja odabrao 4. avgust. – To je narod koji je samo u prošlom veku doživeo tri genocida, a sada se u svetskim medijima proglašava kao genocidni narod, što nikako nije istina.

Goste je pozdravio i Željko Kukić, predsednik Kulturne zajednice Krajine. Predavanja o genezi srpsko - hrvatskh odnosa održali su profesor Univerziteta u Novom Sadu Dejan Mikavica i Momčilo Diklić, saradnik Instituta za evropske poslove.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega