KRIZNI ŠTAB ZASEDA DANAS: O epidemiološkoj situaciji i planovima za imunizaciju - broj zaraženih u porastu

V. N.

28. 07. 2021. u 07:21 >> 07:22

BROJ novozaraženih virusom korona raste, kako su epidemiolozi i najavljivali, pa je u utorak registrovano novih 290 pozitivnih, od 10.446 testiranih. Kako brojevi sve više zabrinjavaju lekare i kako bismo već danas mogli premašiti 300 novih kovid pacijenata dnevno, članovi Kriznog štaba su odlučili da se, umesto 1. avgusta, sastanu već danas.

КРИЗНИ ШТАБ ЗАСЕДА ДАНАС: О епидемиолошкој ситуацији и плановима за имунизацију - број заражених у порасту

Foto: M. Stojanović

Očekuje se da usvoje preporuku Nacionalnog tela za imunizaciju (NIGAT) da se uvede i treća doza antikovid-cepiva, šest meseci nakon primljene druge, posebno za zdravstveno osetljive grupe stanovništva i za stare. Treća doza, kao ni prethodne dve, neće biti obavezna, ali je preporuka, koju će Krizni štab verovatno usvojiti, da je prime pacijenti na imunosupresivnoj terapiji, na dijalizi, oni kojima je transplantirana koštana srž, stariji od 70 godina, stanari domova za stare i zdravstveni radnici. Moći će da je prime i svi ostali građani. Mišljenje NIGAT je da treća doza treba da bude RNK vakcina, što je kod nas "Fajzerova", a u svetu je isti tip cepiva i "moderna", koja će kod nas biti dostupna od oktobra. Međutim, nema nikakvih prepreka da građani prime i bilo koju drugu raspoloživu vakcinu.

Osim o imunizaciji, Krizni štab će danas razgovarati i o epidemiološkim merama, ali, kako saznajemo, neće biti uvedene nikakve nove restrikcije. Razmatraće se trenutna situacija, dinamika kojom bi mogao da raste broj zaraženih i kako se treba pripremiti za predstojeći talas kovida, koji su epidemiolozi najavili već za septembar.

A da se novi talas zahuktava, pokazuje kovid-statistika, jer se broj zaraženih koronom povećava. U utorak ih je bilo 290, prekjuče 241, a u nedelju 199, mada je vikendom broj zaraženih, ali i testiranih, po pravilu, manji nego radnim danima.

Najviše novih zaraženih i dalje je u Beogradu - 92, a dvocifreni su i Novi Sad, sa 20 pozitivnih, i Smederevo sa 11. U Kragujevcu je registrovano devet novih infekcija, a u Gornjem Milanovcu, Nišu i Paraćinu po sedam.

Lekari upozoravaju da zabrinjava što je procenat vakcinisanih manji od 50 odsto, pozivaju građane da se imunizuju u što većem broju, posebno mlade. Navode da je važno da procenat imunizovanih bude što veći u susretu sa novim talasom korone, posebno sa delta sojem, koji će do kraja avgusta predstavljati 90 odsto svih zaraženih u Evropi, predviđaju nadležni u EU.

UKRADENO 1.000 TESTOVA NA KORONU?

U INSTITUTU za javno zdravlje u Kragujevcu navodno je nestalo oko 1.000 testova na koronu, a policija, po nalogu tužilaštva, radi na tom slučaju. Kako je "Novostima" rečeno u Osnovnom javnom tužilaštvu u Kragujevcu, prijavu policiji protiv nepoznatog izvršioca podneo je direktor Instituta za javno zdravlje dr Dragan Vasiljević. Prema nezvaničnim informacijama, reč je o serološkim testovima koji su u Institut stigli krajem prošle godine. (M. L.)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)