VESIĆ: Slika "Stražar" Paje Jovanovića biće na raspolaganju svima

Tanjug

17. 07. 2021. u 21:55

SLIKU čuvenog Paje Jovanovića "Stražar" koju su carinici na aerodromu Nikola Tesla zaplenili od čoveka koji je bez prijavljivanja pokušao da je unese u zemlju, Grad Beograd pokušao je nedavno bez uspeha da otkupi, ali nacionalno blago ipak će biti na raspolaganju svima, u Muzeju grada Beograda, izjavio je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

ВЕСИЋ: Слика Стражар Паје Јовановића биће на располагању свима

Foto: Fejsbuk/Goran Vesić

- Biće dosta posla za Tužilaštvo u ovom slučaju, pored toga što je slika uneta bez prijave carini, domaći državljanin ne sme da ima račun u banci u inostranstvu. Postavlja se pitanje, ako ju je kupio kešom, kako je izneo novac iz zemlje - kaže Vesić za Sputnjik.

On otkriva da je Grad imao informaciju da se "Stražar" nudi na tržištu umetnina, zahvaljujući Muzeju grada koji prati aukcije svuda u svetu, kako bi reagovao i nacionalno blago vratio kući.

Foto Tanjug

 

- Nismo smeli da javno govorimo o tome da je Grad Beograd zainteresovan da kupi ovu sliku, tako bi smo joj podigli cenu. Zato sam zamolio jednu zapadnu kompaniju koja posluje u Beogradu da kupi sliku i pokloni je Muzeju grada Beograda. Oni su bili spremni da plate do 50 hiljada evra, bili su na licitaciji, ali slika je prodata za više nego duplo višu cenu, za 110 hiljada evra - ispričao je Vesić.

On dodaje da mu je bilo žao što Grad sliku nije uspeo da vrati u Beograd i da ga je vest da je srpska carina otkrila sliku kod kupca koji je hteo da je unese u zemlju bez prijave veoma obradovala.

- Važno je da je slika u zemlji i da će u lepoti našeg nacionalnog blaga moći da uživaju svi koji posete Muzej grada Beograda. Što bi naš narod rekao, nije kome je rečeno, nego kome je suđeno - kaže Vesić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)