ZA DECU NAJBOLJA "FAJZER" VAKCINA: Srpski pedijatri doneli preporuku povodom novih sojeva korone

I. Kovačić - N. Kočović

10. 07. 2021. u 07:00

UDRUŽENjE pedijatara Srbije u petak je donelo zvaničnu preporuku za vakcinaciju protiv virusa korona dece starije od 12 godina.

ЗА ДЕЦУ НАЈБОЉА ФАЈЗЕР ВАКЦИНА: Српски педијатри донели препоруку поводом нових сојева короне

Foto Tanjug

Dečji lekari doneli su ovaj savet imajući u vidu da nova istraživanja mutiranih sojeva virusa pokazuju veću učestalost obolevanja najmlađih nego do sada, nešto težu kliničku sliku u toj populaciji i lakše i brže prenošenje na starije.

- Vakcinaciju treba sprovesti što pre kako bi se sprečilo masovno obolevanje u ovoj, ali i drugim starosnim grupama, sprečili teži oblici bolesti i omogućilo normalno školovanje na jesen. Prema svim dosadašnjim ispitivanjima, vakcina koja se preporučuje za ovu populaciju je "fajzer-biontek" jer je bezbedna, sa veoma malo nuspojava, uz postignuti procenat zaštite veći od 95 odsto - kaže se u preporuci.

Međutim, iako stručnjaci sve glasnije apeluju da je vakcinacija jedini način da se trajno zaustavi širenje virusa korona i spreči razbuktavanje četvrtog epidemijskog talasa, Srbija i dalje ima "crne rupe" u pojedinim delovima. Broj vakcinisanih tamo jedva prelazi 20 odsto.

Prema rečima Mirsada Đerleka, državnog sekretara Ministarstva zdravlja, najteža situacija je u Tutinu, gde je vakcinisano svega 13,8 odsto, a na začelju su i Novi Pazar sa 22,3 i Lajkovac sa 23,2.

- Sa ovako niskim procentom imunizacije, pogotovo među mladima, i sa delta sojem koji će tek pokazati svoju jačinu za nekih mesec do dva dana, ne možemo da očekujemo mirnu jesen - rekao je Đerlek.

Najveći broj građana Novog Pazara beži od vakcine jer je preležao koronu, pa veruje u antitela i ne žuri sa primanjem cepiva:

- Bolovao sam u martu. Hteo sam da se vakcinišem, ali sam još uvek zaštićen, bar mi tako lekar reče. Kad ostanem bez antitela, primiću vakcinu - kaže Goran.

Ima i onih koji ne veruju u virus korona, a samim ti ni u vakcinu, a žene se pribojavaju steriliteta.

Da je vakcina neupitna, zaključili su i u susednoj Hrvatskoj. Prema analizama tamošnjeg Zavoda za javno zdravlje, nijedna osoba koja je vakcinisana nije umrla od posledica zaraze.

- Od svih vakcinisanih osoba, nakon primljene prve doze zarazile su se 8.423, što je nešto manje od jedan odsto ukupno vakcinisanih. Nakon potpune vakcinacije, obolelo je 1.146 osoba - saopšteno je u Hrvatskoj.

VASPITAČICE BEZ MASKI

PREMA preporuci Instituta "Batut" vaspitači i zaposleni u predškolskim ustanovama tokom rada sa decom ne moraju da nose zaštitne maske ako su vakcinisani ili su nedavno preležali kovid 19.

U vrtićima, kako se preporučuje, treba izbegavati spajanje zaposlenih iz različitih grupa.

- Ovo je blago ublažavanje mera u vrtićima prvi put od početka epidemije, ali uz dalje zadržavanje maksimalne opreznosti - kaže Slavko Gak, gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu. - Sve druge mere, pojačana higijena, dezinfekcija ruku, merenje temperature na ulazu ostaju na snazi. (J. D.)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (3)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni