VOJSKA ČEKA KOMANDU ZA "MUNJEVITI UDAR": "Panciri" i novi tenkovi spremni za paljbu, danas će grmeti na Pešteru (FOTO)

Novosti online

27. 06. 2021. u 09:54

JEDINICE Kopnene Vojske, Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade u punoj su gotovosti za izvođenje združene taktičke vežbe na Privremenom poligonu „Pešter" po temi „Ojačana taktička grupa u izvođenju napadne operacije".

ВОЈСКА ЧЕКА КОМАНДУ ЗА МУЊЕВИТИ УДАР: Панцири и нови тенкови спремни за паљбу, данас ће грмети на Пештеру (ФОТО)

Foto: Ministarstvo odbrane Vojske Srbije

Vežba će prikazati odlučnost i vatrene mogućnosti snaga Vojske Srbije za odgovor na izazove, rizike i pretnje po bezbednost države, sadejstvo združenih snaga u izvršavanju složenih vatrenih zadataka i kriznih situacija i borbene mogućnosti sredstava u naoružanju VS iz razvojnog programa Ministarstva odbrane.

Jedinice čiju okosnicu čini Druga brigada kojoj su pridodati elementi drugih sastava Kopnene vojske, 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade uz sadejstvo sa jedinicama RV i PVO u toku ranih jutranjih časova izvršile su finalne pripreme i čekaju komandu za početak vežbe.

Najsavremenija sredstva Kopnene vojske kao i borbeni sistemi koje razvija naša odbrambena industrija prikazaće vatrenu moć i sposobnost manevra pred državnim rukovodstvom, ali i građanima Srbije koji će na Prvom kanalu RTS-a imati mogućnost da prate direktan televizijski prenos vežbe na Pešteru.

Posade tenkova T-72 MS javnosti će prvi put predstaviti borbene mogućnosti uz upotrebu savremenih opto-elektronskih i nišanskih sistema kojima je ovo borbeno vozilo opremljeno. Skupa će nastupati i modernizovana oklopna borbena BRDM-2M koja su nedavno, sa tenkovima, stigla iz Ruske Federacije. Zadatak oklopnih jedinica biće da snažnom vatrom i odlučnim manevrom slome odbranu neprijateljskih snaga.

U ulozi borbenog osiguranja biće mehanizovana pešadija na „lazarima 3", „miloš", „MRAP 6x6" i „NTV", vozilima koja su proizvod domaće odbrambene industrije. Tu će se, naravno, naći i oklopni transporteri BVP-M80A i BOV.

Vatrenu podršku u napadnoj operaciji pružaće samohodne top-haubice 155mm Nora B-52, samohodni višecevni raketni lanseri 128mm „oganj" digitalizovani, baterija samohodnih višecevnih raketnih lansera 128mm „oganj" M-18 modularni, lanser "morava" i samohodne haubice 122mm „gvozdika" modernizovana kao i minobacači 120mm. Efikasnost vatre ovih sredstava značajno je unapređena razvojem novih sistema za osmatranje i upravljanje vatrom pomoću kojih je mnogostruko skraćeno vreme od posedanja vatrenog položaja do spremnosti za dejstvo.

Moć dejstva po ciljevima u vazdušnom prostoru i niskoletećim vazduholovima pokazaće artiljerijsko raketna baterija „pancir" S-1, dve baterije hibridnog artiljerijsko-raketnog sistema „PASARS" i kao i laki PVO sistemi „igla" na vozilima NTV te dobro poznati sistem „strala" 2M. Manevar i posedanje položaja za dejstvo prikazaće i samohodna raketna baterija modernizovanog sistema KUB.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (11)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)