SIMPTOMI KOLAPSA ORGANIZMA: Doktorka savetuje - Evo šta treba da uradite ako osetite ove simptome

Novosti online

24. 06. 2021. u 15:24

SAMO juče više od 50 osoba je zvalo hitnu pomoć zbog kolapsa organizma koji su doživeli napolju, po ovoj paklenoj vrućini, a danas je vrelina još veća, i prelazi 40. podeok, mada je subjektivni osećaj da je još toplije.

СИМПТОМИ КОЛАПСА ОРГАНИЗМА: Докторка саветује - Ево шта треба да урадите ако осетите ове симптоме

Foto: Novosti

Usled ekstremno visokih temperatura trebalo bi znamo i poštuejmo neka pravila i savetekak ne bi došlo do kolapsa organizma.

Šta prvo treba da učinite ukoliko primetite da se vama ili nekom pored vas slošilo, kako pravilno da se hranite i koliko tečnosti je neophodno, objasnila nam je doktorka Snežana Despotović Kušljević, specijalista opšte medicine u Domu zdravlja Palilula.

Simptomi kolapsa i šta činiti

- Prvo što osetimo je neka blaga ošamućenost, da se nešto dešava u organizmu, i tada prvo što treba da uradimo jeste da sednemo gde god, samo da je u blizini. Ako nema stolice, onda sesti na travu, na put, bilo gde, samo vodite računa da ne padnate automatski, što se dešava kod toplotnih udara - objašnjava doktorka Despotović Kušljević.

Praktično, čim osetimo prvi simptom, nagoveštaj da će da nam se sloši, vrlo je važno da reagujemo brzo, kako bi izbegli automatski kolaps kada telo ne možemo da kotrolišemo, a što može da dovede do pada i opasnih povrda.

- Ako nema nikoga nigde u blizini da nam pomogne, odmah treba da legnemo, podignemo noge i dopustimo da određena količina krvi dođe do mozga i da posle zauzmemo sedeći položaj - objašnjava doktorka.

Ako se pak pored vas nađe neko ko bi vam mogao pomoći onda bi ta osoba trebalo da zna sledeće stvari:

  • da vas postavi u horizontalni položaj;
  • da vam podigne karlicu i noge;
  • da vas isprska hladnom vodom po licu, po potiljku, po rukama dok vi ne dođete sebi;
  • a onda da vam da tečnost i vodu da pijete.

Kako bismo sprečili da uopšte dođe do kolapsa organizma, doktorka Despotović Kušljević kaže da je neophodno da se pridržavamo određenih pravila, a ona se tiču prvenstveno pravilne ishrane i pre svega dovoljnog unosa tečnosti.

Svakih 20 minuta unosite tečnost

- Ja bih savetovala ono što ja radim svako jutro, a to je da posle jedne ovakve tropske noći ustanete i prvo popijete čašu vode, a posle toga da otvorite sve prozore u svom stanu, da se lepo izluftira i da rahladite prostor, a zatim sve ono uobičajeno što radite - priča nam doktorka.

Napominje da postoji razlika u rutini između onih koji idu na posao i onih koji ostaju kod kuće ceo dan ili imaju neke druge obaveze u toku dana.

- Doručak mora da bude lagan, da sadrži dosta proteina i da počnete na taj način da unosite neku energiju i da pokrenete vaš metabolizam. Pre i posle doručka treba piti vodu. Do 12 sati popiti već makar litar vode, potom do 20 časova još jedan, i posle makar još pola litre dok ne krenete na spavanje. Otprilike vodu treba unositi na svakih 20 minuta - savetuje ona.

Svi treba da budu na oprezu

Kada su u pitanju ljudi koji ostaju kod kuće, oni bi trebalo da sve svoje aktivnosti završe do 10 časova, a svi hronični i kardiovaskularni bolesnici, kao i dijabetičari, naročito treba da borave unutar svojih domova u rashlađenim prostorijama sa navučenim zavesama. Međutim, kako kaže, oprez se ipak savetuje svima, i bolesnim i zdravim osobama.

- Nije bilo realne mogućnosti da se prilagodimo na ovakve temperature. Niko od nas ne zna ko može dobro da se prilagodi, jer sve ove promene usled visokih temperatura su poremaćaji regulacije naše unutrašnje telesne temperature, gde organizam pokušava da savlada i da se privikne na ovu spoljašnju temperaturu koja je izuzetno visoka, tako da ne možemo da predvidimo ko će se dobro prilagoditi, a ko ne, ko će da kolabira a ko neće - upozorava doktorka.

Elektroliti, so i kalijum

Takođe, apeluje na sve mlade ljude, koji često misle da ih vrućina ne može ugorziti, da ne obavljaju nikakvu fizičku aktivnost u periodu od 10 do 17 časova.

- To radite u jutarnjim satima, ili u kasnim večernjim satima, ali držite flašicu sa vodom i unosite dovoljno elektrolita, soli i kalijuma koji su bitni za funkcionisanje mišića i mozga - zaključuje dr Snežana Despotović Kušljević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MEĐUNARODNI DAN BEZ PAPIRA: Prilika da se ukaže na važnost očuvanja šuma