USKORO VAKCINA PROTIV INDIJSKOG SOJA: Tvorci Sputnjika Ve rade na novom cepivu

Novosti online

17. 06. 2021. u 22:45

TVORCI ruske vakcine protiv virusa korona "Sputnjik Ve" (Sputnik V) uskoro će predložiti drugim proizvođačima vakcina novu injekciju ruske vakcine koja je napravljena za upotrebu protiv indijskog soja virusa korona, saopšteno je na zvaničnom nalogu ruske vakcine na Tviteru.

УСКОРО ВАКЦИНА ПРОТИВ ИНДИЈСКОГ СОЈА: Творци Спутњика Ве раде на новом цепиву

Foto: V. Ćirić

Tvorci "Sputnjika Ve" ističu da je budućnost na "koktel" vakcinama, odnosno kombinaciji različitih doza vakcina.

- Uskoro ćemo predložiti svim proizvođačima vakcina da koriste dozu naše vakcine protiv mutacija virusa korona - dodaje se u saopštenju.

Ranije je saopšteno da je ruska vakcina protiv virusa korona "Sputnjik Ve" (Sputnik V) efikasnija protiv delta soja virusa korona otkrivenog u Indiji, nego druge vakcine koje su objavile podatke o tom soju.

Podsetimo, u junu je generalni direktor Ruskog fonda za direktne investicije Kiril Dmitrijev saopštio novinarima da bi se prva testiranja kombinacije ruske vakcine protiv korone "Sputnjik Ve" i kineskih vakcina mogla realizovati u arapskim zemljama.

Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut "Gamaleja" u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu. 

Efikasnost vakcine iznosi 97,6 odsto na osnovu analize podataka o 3,8 miliona vakcinisanih državljana Rusije, što je više od podataka koje je prethodno objavio medicinski časopis "Lanset" (91,6 odsto).

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KLIMATSKE PROMENE I OTAPANJE LEDNIKA: Kako spasti skijališta od nestanka