VELIKI USPEH STRUČNJAKA SA INSTITUTA "DEDINJE": Operisali krvne sudove mozga na budnom pacijentu!

Tanjug

17. 06. 2021. u 17:57

Intervencije na krvnim sudovima u mozgu na pacijentima u budnom stanju urađene su prvi put na Institutu za kardiovaskularne bolesti Dedinje, čime je pacijentima sa tim oboljenjem omogućena još jedna metoda lečenja

ВЕЛИКИ УСПЕХ СТРУЧЊАКА СА ИНСТИТУТА ДЕДИЊЕ: Оперисали крвне судове мозга на будном пацијенту!

Foto: Arhiva "Novosti"

Pacijenti se nakon operacije zadržavaju u bolnici dva dana, a cilj metode je, kako je objasnio prof. dr Slobodan Ćulafić, da se zatvore aneurizme i da se zaustavi krvarenje.

On je objasnio da se intervencija radi kroz preponsku arteriju i onda se uz pomoć kratera ili mikro kratera dođe do krvnog suda na vratu, kičmene moždine ili na mozgu.

- Simptomi koji se javljaju pacijentima sa aneurizmom i drugim oboljenjima su glavobolje, smetnje s vidom, duple slike, padanje kapaka, smetnje sa gutanjem - naveo je Ćulafić.

On je naveo i da se 99 odsto pacijenata operiše u budnom stanju, sem onih koji su imali krvarenje ili moždani udar.

Maja Nešković, šef neurološke službe, kaže da nova metoda više odgovara pacijentima zbog bržeg oporavka i manjih komplikacija nakon operacije.

- Operacije koje su juče urađene su prošle dobro, sa neurološke strane pacijenti su odlično, nemaju nikakve tegobe, nadamo se da će sutra biti otpušteni - rekla je Nešković.

Direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti Milovan Bojić rekao je da su do sada karotidna oboljenja lečena tako što je bilo moguče jednim delom ući u lobanju, odnosno mozak, a zahvaljujući novoj metodi pristupačni su svi delovi mozga.

Sofka Jovanović, jedna od operisanih pacijenata, kaže za Tanjug da se posle operacije aneurizme oseća dobro i da će se već sutra kad se vrati kući vratiti svojim aktivnostima.

- Operisana sam juče, lepo se oporavljam, a imam i logopeda koji mi pomaže da povratim govor, jer sporo govorim posle operacije - kaže Jovanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)