NIJE DOVOLJNA SAMO PRAVILNA ISHRANA: Doktorka Tanja Radenkov Medenica savetuje kako da telo dovedete do savršenstva

Promo

29. 05. 2021. u 09:00

STARA je priča da pravilna ishrana, zajedno sa vežbanjem, dovodi i do boljeg opšteg zdravstvenog stanja.

НИЈЕ ДОВОЉНА САМО ПРАВИЛНА ИСХРАНА: Докторка Тања Раденков Меденица саветује како да тело доведете до савршенства

Foto: Promo

Takođe dovodi i do idealne figure, kako kod muškaraca tako i kod žena. Ali, sa godinama, ili pak, u slučaju specifične građe ili hormonalnog stanja, ni najbolji planovi vežbi, niti najbolji planovi ishrane ne mogu da „izleče“ neke slabe tačke i „ispeglaju“ nedostatke.

Doktorica Tanja Radenkov Medenica iz Beograda, daje nam savete kako da se rešimo briga i da dovedemo do savršenstva delove tela koji nikako, ili jako teško, mogu biti korigovani vežbama i ishranom. Naša sagovornica kaže da je rešenje u – liposukciji, odnosno operativnom uklanjanju masti. Neka od najčešćih pitanja u ovoj oblasti dobila su odgovor posle razgovora sa Tanjom.

Foto: Promo

- Osobe će se odlučiti za intervenciju liposukcije kada više ni dijete, ni iscrpljujući treninzi ne mogu da „opeglaju“ deo tela koji je problematičan, ili kada prosto žele, da bez puno mučenja sebe dođu do savršene linije koju su nekada posedovale. Postoje primeri kada osobe nikada nisu ni imale savršenu liniju ali su oduvek želele pa se zbog svojih želja podvrgavaju operativnom zahvatu. Liposukcija je pravo rešenje za preoblikovanje tela, a predstavlja metodu u estetskoj hirurgiji kojom se na određenim mestima uklanja masno tkivo ili celulit, pa je zbog toga i toliko popularna – dr. Radenkov objašnjava.

Pa ipak, mnogi su skeptični prema liposukciji, jer se šire priče da se nakon liposukcije mast samo od sebe vrati na mesta s kojih je uklonjena.

- Ukoliko ne pazite i ne pridržavate se vežbi i zdravog života, to se može desiti. Liposukcija nije čarobni štapić sa kojim se nedostatci brišu kao gumicom na papiru. Čak i ukoliko hirurzi uspeju tak onešto da urade na samom pacijentu je da posle to održava, svakako ne nastavi sa starim navikama. Vi se morate potruditi da i posle zahvata održavate dobru formu koju ste stekli „veštački“ - ne možete se vratiti lošem načinu života i očekivati da sve ostane kao što je bilo dan posle operacije. Sa druge strane, zbog ožiljnog tkiva na mestu vršenja liposukcije može se stvoriti masno tkivo. Međutim, nekoliko tehnika je moguće iskoristiti u slučaju liposukcije, a sve zavisno od zdravstvenog stanja osobe koja se podvrgla liposukciji.

Foto: Promo

- Ultrazvukom je moguće razbiti masne naslage pre isisavanja

- Primenom tumulentne liposukcije slani rastvor se ubrizgava u masno tkivo i na taj način se razređuje, a kako se u tom rastvoru nalazi i adrenalin, smanjuje se krvarenje, a to cceo proces čini lakšim.

- Kod regija koje su posebno osetljive, kao što je lice ili vrat, vrši se „špric usisavanje“.

Doktorica Radenkov nam objašnjava koliko je sam proces bolan i koliko anestezije zahteva:

- Proces zahteva totalno anesteziju, a to podrazumeva da ceo proces prolazi apsolutno bezbolno. Najvažnije je što se u slučaju liposukcije ne gube kilogrami, tj. težina, već litre naslaga, odnosno volumen. U tom smislu se može jednom intervencijom izgubiti i 5 do 6 litara masti, a to značajno smanjuje obim regije koja je problematična. Naravno, smanjuje se i konfekcijski broj, što žene možda i najviše cene i žele. - objašnjava Tanja. Svakako nakon toga možda morate u novi šoping, manji konnfekcijski broj, ali ovoga puta potpuno zadovoljni, duhovito odgovara naša sagovornica.

Foto: Promo

- Međutim, ovde imamo i „iznenađenje u završnici“ !? Masno tkivo koje se izvadi, može biti „ugrađeno“ na druga mesta koja nisu dovoljno obla, kao u zadnjicu ili grudi, ili duge delove tela. Ova procedura se naziva lipotransfer I deluje vrlo prirodno. Na taj način se izbegavaju silikoni ili transplantati, te se ova intervencija danas smatra rutinskom i zahteva svega par dana opravka. Zbog lakoće postupka, osobe mogu imati telo „sa naslovnice“ za svega par dana, samo ako to žele! – kaže naša sagovornica dr. Radenkov Medenica.

Dr Tanja Radenkov je specijalizant plastične, estetske i rekonstruktivne hirurgije. Magistrirala na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Vlasnica prvog centra za edukaciju lekara i stomatologa na polju estetske medicine, akreditovanog od strane Zdravstvenog saveta Srbije. Sertifikovani predavač i edukator iz oblasti: hijaluronskih filera, neuromodulatora, krvne plazme i niti, mezoterapije i hemijskih pilinga, kolagen stimulatora i siluet soft niti. Od 2013. godine radi kao lekar u Gradskom zavodu za hitnu medicinsku pomoć. Dobitnica brojnih priznanja, među kojima su Nagrada Univeziteta u Oksfordu za najbolju medicinsku praksu 2017. Godine za transplantaciju kose, presađivanje kose.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!