LAKŠE I BRŽE: Ukoliko vam ukradu ličnu kartu odmah ćete morati da preduzmete sledeće korake, a po važećem zakonu primenjuju se ova pravila

Novosti online

26. 05. 2021. u 10:26

OSOBA koje ostane bez lične karte dužna je bez odlaganja da prijavi nestanak lične karte nadležnom organu.

ЛАКШЕ И БРЖЕ: Уколико вам украду личну карту одмах ћете морати да предузмете следеће кораке, а по важећем закону примењују се ова правила

Foto Z. Jovanović

Kada osoba izgubi ličnu kartu, po važećem zakonu, dužna je da se obrati organizacionoj jedinici Ministarstva unutrašnjih poslova po mestu svog prebivališta, koja će nestalu ličnu kartu rešenjem proglasiti nevažećom, dok je po novom zakonu procedura znatno pojednostavljena.

Prema važećem zakonu, a čije se izmene očekuju u četvrtak uveče, lična karta koja je rešenjem proglašena nevažećom, oglašava se u „Službenom glasniku Republike Srbije“, o trošku lica čija se lična karta oglašava nevažećom. Nakon donošenja rešenja o proglašenju lične karte nevažećom i dostavljanja istog „Službenom glasniku Republike Srbije"  građanin će biti u mogućnosti da podnese zahtev za izdavanje nove lične karte.

Po tom zakonu, plaćaju se republička administrativna taksa za prijavu nestanka lične karte i naknada za oglašavanje rešenja o proglašenju lične karte nevažećom.

Izgubljena lična karta - pojednostavljena procedura po novom zakonu

Podsećamo, izmene Zakona o ličnoj karti koje znatno pojednostavljuju proceduru u slučaju da izgubimo ličnu kartu biće najverovatnije usvojene u četvrtak uveče.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je predstavljajući izmene Zakona o ličnoj karti u Skupštini Srbije da je predviđeno da "građani u slučaju nestanka tog dokumenta neće morati da oglašavaju u Službenom glasniku, već će to činiti MUP na zvaničnoj web stranici".

- MUP će u tom slučaju, nakon donošenja rešenja o proglašenju lične karte nevažećom, istu oglasiti nevažećom na svojoj zvaničnoj web prezentaciji. Na taj način se, pored pojednostavljenja procedure, smanjuju troškovi koji građani sada imaju - rekao je Mali.

-Druga novina se odnosi na upisivanje u čip lične karte sertfikata za elektronsku identifikaciju, na osnovu čega lična karta predstavlja sredstvo za identifikaciju na daljinu. Osim toga, dopunom se predviđa i upisivanje kvalifikovanog sertfikata za elektronski potpis, čime lična karta de fakto postaje i sredstvo za kreiranje elektronskog potpisa visokog nivoa pozudanosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas