Hapšenje Kasalice i njegove supruge: Posle litija, isplivalo pranje para?

S. Đokić

subota, 04. 07. 2020. u 10:30

Хапшење Касалице и његове супруге: После литија, испливало прање пара?

SLUŽBA Uhapšeni u uniformi

Da li su predsednik sindikata Vojske CG i njegova supruga uhapšeni jer podržavaju SPC
ZDRAVKO Kasalica, predsednik sindikata Vojske Crne Gore, i njegova supruga Makedonka, advokatica iz Podgorice, uhapšeni su po nalogu specijalnog tužioca Saše Čađenovića zbog osnovane sumnje da su počinili krivično delo pranje novca. Prema saznanjima "Novosti", Specijalno državno tužilaštvo ih sumnjiči da su, prema do sada prikupljenim dokazima, oprali više od 100.000 evra, ali i da su od novca koji su stekli kriminalnim delovanjem kupovali nekretnine. To se navodi u spisima predmeta, ali advokat osumnjičenih tvrdi da nijedan zakon ne može da objasni kako su to oni oprali novac.

- Ne mogu ni laicima ni pravnicima objasniti kakvo je to pranje novca. To je, po mom mišljenju, toliko stupidno... ne znam. Pranje novca preko suda, to se njoj stavlja na teret jer je zastupala zaposlene i dobijala sporove preko države. Ispitivalo se poreklo njihove imovine u 30 godina bračne zajednice, što je zaista neverovatno, a on se sumnjiči zato što je izvršio neku uplatu u Hrvatskoj, a supruga ga je zamolila jer je imao devizni račun. Sve ovo je besmisleno - kazao je za "Novosti" njihov advokat Vladan Bojić.

On ističe da je procesuiranje bračnog para Kasalica neosnovano i da, u stvari, predstavlja uterivanje straha, prepadanje naroda i paravan kako bi se obračunali sa predsednikom Sindikata Vojske Crne Gore zbog njegove veroispovesti i učestvovanja u litijama.


HRAM Zdravko Kasalica u Podgorici

- On je istakao da smatra da je kažnjen zato što se izjašnjava kao Srbin i što bi za svoju crkvu bio spreman sve da uradi. Ne vidim nijedan osnov za to što su ljudi lišeni slobode, to je jedna veoma ružna slika u stanju u Crnoj Gori, gde je Zdravko zaista na kraju rekao "ovim danas ste sahranili moj patriotizam koji sam gajio 30 godina prema Crnoj Gori jer ste mi udarili na porodicu i moju crkvu i narod kojem pripadam" - kaže advokat Bojić.

Kasalica je optužio ministra odbrane Predraga Boškovića da ga hapsi zbog njegove podrške Mitropoliji crnogorskoj-primorskoj, a ne zbog propusta njegove supruge, jer ih ona nije ni počinila.


PRIJAVA OD PRE TRI GODINE

Zdravko Kasalica je ranije bio kritikovan od vrha vojske jer je kao vojnik učestvovao na litijama. S druge strane, ministar Bošković je kazao da nema problema sa Kasalicom jer je protiv njegove supruge podnesena prijava još 2017. godine, kad nije bilo litija niti je on bio predsednik sindikata. Ministar tvrdi da Kasalica koristi aktuelnu političku situaciju da sebe predstavi kao žrtvu.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije