Troje kandidata za sudije su varali tokom testiranja učesnika konkursa za izbor 10 kandidata za izbor sudija osnovnih sudova, koji su bili prijavljeni po javnom oglasu. Sudski savet je poništio testiranje učesnika konkursa zbog varanja!

Ovo je u utorak saopštila Akcija za ljudska prava!

-Nakon prozivanja i utvrđivanja identiteta kandidata, predsednica Saveta, Vesna Simović Zvicer, se obratila svima i rekla da su prilikom pregledanja testova utvrđene nepravilnosti kod troje kandidata. Kako je saopštila, to troje kandidata su i pored toga što je internet, u sali u kojoj je vršeno testiranje, bio ugašen, uspeli da se konektuju i varaju na pisanom testiranju tako što su pronašli i kopirali presudu iz zadatog predmeta. Takođe, po njenim navodima, jedan kandidat je koristio i svoj USB drajv. Sudski savet je u saradnji sa policijom i tužilaštvom otkrio o kojim kandidatima je reč, i odlučio je da ponovi testiranje. Konkurs nije poništen i neće biti ponovnog prijavljivanja i prikupljanja dokumentacije, već će svi kandidati koji su se već prijavili moći ponovo da polažu pisani test (parnična i krivična presuda), saopšteno je iz Akcije za ljudska prava, koja će svoj komentar o ovom nečuvenom slučaju objaviti u sredu.

-Na pitanje jednog od kandidata da li će imenovati lica koja su varala na testu, Simović je odgovorila da neće. Po njenom mišljenju, ti kandidati više ne bi smeli da rade u pravosuđu, a kamoli da se prijave na oglas za izbor za vršenje sudijske funkcije ili da budu izabrani, ali, svima će biti omogućeno da ponove test. Ivan Vukićević – kandidat - je podržao odluku Saveta da ponovi testiranje. On je podneo i pisani prigovor Savetu zbog zloupotrebe interneta na testu. Pitao je članicu Saveta, Radu Kovačević, da li je bila u zabludi kada je kandidatima prilikom testiranja saopštila da u sali u kojoj se polaže test nema interneta. Kovačević je odgovorila da je dobila obaveštenje da je internet u zgradi isključen, te da su uključeni ometači interneta kako niko od kandidata ne bi mogao da se konektuje. Istakla je da je jedan od kandidata koji je to učinio ostavio trag u vidu lične mail adrese, kao i da je jedan od kandidata koji je koristio presudu tako kopirao delove presude da su ostale greške u kucanju koje se nalaze u originalnoj presudi. Rekla je da se radilo o predmetu koji je prošao sve instance po redovnim ali i vanrednim pravnim lekovima, te da je bio prepoznatljiv stil pisanja iskusnog sudije, zbog čega su i posumnjali u varanje. Vukićeviću je prigovorila da je trebalo, čim je uočio da pojedini kandidati varaju, da ustane i pokaže na kandidata za kojeg je siguran da to čini. Istakla je da Sudski savet nema ovlašćenje da vrši istragu, da ne mogu zabraniti kandidatima da se prijave na konkurs, niti im zabraniti polaganje testa. Vesna Medenica (predsednica Vrhovnog suda) je rekla da je jedino moralno u ovoj situaciji bilo da kandidati, sve i da je internet bio svima dostupan, to ne zloupotrebe, već da izrade presudu bez pomoći, deo je saopštenja Akcije za ljudska prava, povodom ovog skandala u režiji trojice nesuđenih sudija...