Godinu dana od postavljanja barijere na nelegalnom smetlištu u Žarkovu: Deponija zatvorena, a šut - neuklonjen

J. DINČIĆ

08. 07. 2020. u 15:30

Nadležne službe opštine Čukarica kontrolišu ovu lokaciju

Годину дана од постављања баријере на нелегалном сметлишту у Жаркову: Депонија затворена, а шут - неуклоњен

Foto P. Milošević

TAČNO godinu dana prošlo je od kada su betonske barijere postavljene na ulazu u nelegalnu deponiju prekoputa hale FMP na Čukarici. Iako kamioni sa građevinskim otpadom više ne tutnje ovim delom grada, naneti otpad u delu Makiške šume i dalje stoji.

Pesak, zemlja i šut koji su se godinama istovarali na ovoj lokaciji i posle godinu dana nisu očišćeni. Ko je odgovoran da sredi deo Makiške šume žitelji ovog dela grada nisu uspeli da saznaju. Ipak dodaju da im je drago da su se barem za betonske barijere izborili, kao i da se ne sećaju da su Lazarevačkim drumom i Ulicom Milorada Jovanovića, skoro videli neki kamion.

- Kada se samo setim koliko je vozila dolazilo, dan noć su samo skretali gore ka padini. Sada nam je mirna glava što se toga tiče - priča Marko Mirović, koji živi u neposrednoj blizini. - Ko će i kada ukloniti ove naslage zemljanog materijala nije nam poznato, ali samo sigurni da se za godinu dana nagomilane količine nisu povećale. I to nam je najbitnije.

Iz Sekretarijata za inspekcijske poslove istakli su da je deponija građevinskog materijala u delu Makiške šume, prosleđena u nadležnost GO Čukarica. Nadležni iz opštine ističu da se pomenuta lokacija stalno kontroliše.

- Samo u periodu od 12. do 25. maja odeljenje za komunalnu inspekciju uklonilo je nekoliko deponija sa teritorije naše opštine - objašnjavaju u GO Čukarica. - Takođe su uklonjene i deponije smeća, šuta i građevinskog materijala sa leve i desne strane Ulice Milorada Jovanovića, koje su nesavesni građani kada dođu do barijera i vide da ne mogu dalje samo istovare pored puta.

Iz Grada, apeluju na građane da je jedino legalno mesto na kome sme da se odlaže građevinski otpad deponija u Vinči.


SREĐENA I MILJAKOVAČKA ŠUMA

SLIČAN problem imali su i stanovnici naselja Miljakovac 2 koji su se godinama budili uz zvuke kamiona, koji su natovareni zemljom, svakodnevno saobraćali Ulicom Velizara Stankovića ka Miljakovačkoj šumi. Istovaranje građevinskog materijala na navedenoj lokaciji obustavljeno je pre godinu dana i od tada na ovoj divljoj deponiji nema nikakvih aktivnosti. Komunalna inspekcija Gradske opštine Rakovica redovno obilazi ovu lokaciju kako bi sprečila eventualne nove pokušaje da se na istom mestu istovara otpad.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije