Posle uvođenja novih protivepidemijskih mera: Većina Beograđana sa zaštitom, bez maske nema ulaska u tržni centar

Z. N.

utorak, 30. 06. 2020. u 21:40

После увођења нових противепидемијских мера: Већина Београђана са заштитом, без маске нема уласка у тржни центар

Foto N. Skenderija

U gradskom prevozu većina građana pridržava se preporučenih mera
NOVE mere zaštite od kovida 19 u utorak su ponovo upozorile Beograđane na pretnju od pandemije. Sunčan dan izmamio je mnoge na ulice, ali maske su postale redovni deo "gradskog folklora".

U gradskom prevozu većina građana pridržava se preporučenih mera. Kako nam je rekao vozač Dragan Aćimović na liniji 704, koja se uputila ka Zemun Polju, disciplina je vidno povećana i oko 90 odsto putnika uredno nosi maske.

Na Trgu republike bašte restorana bile su pristojno popunjene, dok u unutrašnjost gosti skoro da nisu ni ulazili. Konobari opominju goste da stave maske.

U restoranu "Sunce" kod Doma omladine isti prizor.

- Nema ničeg što nas je iznenadilo - kaže konobar Miloš Simić. - I osoblje i gosti rade isto: slušaju ono što im je rečeno. Vreme ide naruku merama, jer gosti sede u bašti.

U knjižari "Lagune" u Knez Mihailovoj takođe je ozbiljna atmosfera i čitaoci nose maske kada listaju omiljene knjige. Kako objašnjava Jelena Kostić, među čitaocima se oseća više odgovornosti nego što je bilo proteklih dana. Posle ukidanja vanrednog stanja nastupila je vrsta preterane opuštenosti, kao da je sve prošlo, a sada je obazrivost opet veoma važna. S tim da su stariji sugrađani vidno obazriviji nego mlađi.

Centralni deo Knez Mihailove ulice već dugo oseća nedostatak stalnih gostiju, koji su bili najčešći posetioci "Kolarca", "Snežane" i drugih restorana.

- Kod nas ugostitelja ništa se nije menjalo od 8. maja kada smo počeli da radimo posle ukidanja vanrednog stanja - kaže Boško Kuzmanović, direktor "Varoš kapije", koja obuhvata "Kolarac", "Zlatno burence" i "Proleće". - Kao i do sada, obavezne su dezobarijere, maske za zaposlene, rukavice u kuhinji...

Na ulazu u tržni centar u Rajićevoj posetioca čeka obezbeđenje, koje ne dozvoljava da bilo ko uđe bez zaštitne maske. Ljudi iz obezbeđenja kažu da obim posete nije opao.

- Doduše, postoje i oni koji ne žele da se pridržavaju mera - rekli su nam službenici obezbeđenja. - Nezadovoljni su što moraju da stave maske, i njima je uskraćen ulaz u tržni centar.

Komentari (3)

Neša

30.06.2020. 23:01

Bojim se da nije baš tako. Danas u jednom tržnom centru u Beogradu, po mojoj proceni oko 20% posetilaca, uglavnom mlađih, bez maske. Obezbeđenje samo nemoćno širi ruke. Da li tim ljudima do mozga išta dopire ili je teška bahatost u pitanju.

zaliv.net

30.06.2020. 23:50

Ja danas u TC i prodavacice ne nose maske, udjem u MTS poslovnicu radnica na salteru kaze koleginici "ja ne mogu da disem" i skine masku i takooooo