Gročanski voćari brinu ko će da obere jagode: Ako mere potraju, neće angažovati sezonske radnike

J. DINČIĆ

08. 04. 2020. u 10:42

Грочански воћари брину ко ће да обере јагоде: Ако мере потрају, неће ангажовати сезонске раднике

U maju se beru prve jagode Foto M.Anđela

Kako bi se sačuvalo ono što je preostalo, svakodnevno se sprovode redovne mere zaštite stabala i prskanje drveća
OBRONCI gročanskih njiva i voćnjaka ovih dana puni su radnika. Povrtari ubiraju plodove i na razne načine se dovijaju da prodaju proizvedeno povrće, dok se voćari bore da sačuvaju svoju proizvodnju. Toplo vreme sredinom februara uticalo je da trešnje i kajsije ranije procvetaju, ali je mraz početkom marta uništio mnogo zametke. Kako bi se sačuvalo ono što je preostalo, svakodnevno se sprovode redovne mere zaštite stabala i prskanje drveća, a na njivu poljoprivrednici odlaze u skladu sa propisanim merama kretanja.

- Nismo tražili dodatnu dozvolu za kretanje, ustanemo rano i do podneva već završimo posao koji smo naumili - priča Ranko Cvetić iz Ritopeka. - Još ne znamo šta će biti u maju, kada počne trešnja da rađa i kada nam sve zavisi od prodaje. Prošle godine smo imali odličnu sezonu, i vremenski uslovi su nam išli naruku, ove godine je situacija mnogo lošija.

Voćari iz Brestovika, koji su poznati po uzgoju kajsija i bresaka ističu da je veliki deo stabala kajsija procvetao uz mnogo oštećenja. Iako su se trudili da zaštite svoje voćnjake, vremenski uslovi im nikako nisu išli naruku.

BRESKVE I KAJSIJE VOĆARI iz Grocke prvi su u našoj zemlji po proizvodnji trešanja, kajsija i bresaka. Prema poslednjim istraživanjima, treće mesto zauzimaju u proizvodnji jabuka, a peto u proizvodnji krušaka.

- Ovogodišnji rod će biti sigurno desetkovan, a na pojedinim plantažama i prepolovljen u odnosu na prošlu godinu - objašnjava Duško Živančević, direktor Kancelarije za poljoprivredu Opštine Grocka. - Voćari zasada nemaju problema kao povrtari koji nisu uspeli, kako je to bilo ranijih godina, da do sada prodaju više od polovine proizvedenog sezonskog povrća. Kako će se situacija sa voćem razvijati, znaće se krajem meseca.

Najveći udar gročanski voćari očekuju početkom maja kada počinje sezona jagoda, ali i sredinom pomenutnog meseca kada stižu plodovi prvih trešanja. Ako dosadašnje mere ostanu na snazi, u voćnjak će moći da pođe minimalan broj radnika. Pojedine voćarske zadruge sa teritorije ove opštine uzdale su se u izvoz, kojem se još nadaju.

Sezona borovnica počinje tek sredinom juna, u periodu kada rana sorta ovog bobičastog voća sazreva kod nas.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije